26 elokuuta 2015

Elements of Islay Lg3 – tynnyrivahva kliininen Lagavulin

Lagavulin 16-vuotias on aika monen viskinautiskelijan suosikkiviski ja 12-vuotias puolestaan allekirjoittaneen suosikkeja. Makeampaan nälkään löytyy Distillers Edition, joka myöskin lukeutuu omiin lemppareihini – ainakin DE-sarjalaisten parhautta. Taannoin maistoin Lagavulinin 21-, 25-, ja jopa 30-vuitiasta, jotka kaikki olivat herkkuja. Onko kyseisellä tislaamolla huonoja viskejä lainkaan?

Lagavulinilla ei ylipäänsä rönsyillä pullotteiden määrällä, sillä yllä tulikin jo mainittua lähes kaikki OB:t. Aika hyvin on siis onnistuttu, kun miettii, että kaikki nämä viskit nauttivat positiivisesta maineesta. Indie puolella (yksityiset pullottajat) ei tämän tislaamon kohdalla kärsitä myöskään runsaudenpulasta. Speciality Drinks ltd:tä löytyy kuitenkin sarja nimeltään Elements of Islay, josta Lagavulinin tynnyrivahvoja pullotteita löytyy useampi versio. Eihän sitä tislaamoa tosin etiketissä mainita, mutta...

Elements of Islay -sarja sai alkunsa vuonna 2009, kun The Whisky Exchange (Speciality Drinks) julkaisi kolme ensimmäistä pullotetta – Ar1, Cl1 ja Lp1. Sarjan ilmeenä on laboratoriotyyliset 50cl pullot, jonka kliinisessä etiketissä komeilee tislaamoa kuvastava kirjainsymbooli ja batch-numero. Kaikki sarjan viskit ovat joko single cask -pullotteita, tai 5–20 tynnyrin vattauksia ja luonnollisesti pullotettu tynnyrivahvoina, kylmäsuodattamattomina ja värjäämättöminä. Ikämerkintää ei myöskään käytetä.

Tällä hetkellä Lg:n kohdalla mennään jo viidennessä julkaisussa, mutta maistoon otin kaapista löytyvän batch kolmosen, joka tuli markkinoille vuonna 2011. Kyseinen viski löytyi ruotsinlaivalta pari vuotta takaperin ja päätyi ostoskoriin 45€ hinnalla.


Elements of Islay Lg3, 55,9%

Tuoksusta bongaa Lagan elementit – puhdas turvesavu, jossa lihaisaa ja vaniljaista aromia, sekä sitruksisuutta. Mineraalista merellisyyttä ja kevyesti lääkemäistä mentholisuutta. Ei erityisen monimuotoinen, mutta tarjoilee hyvän nuorekkaan turveviskiprofiilin, joka Lagavulinilla toimii.

Maku on voimakas, turvesavuinen ja mineraalinen. Raikas ja puhdas, jossa kuitenkin merellisyys tuo moniulotteisuutta. Kevyttä suolaisuutta, vaniljaista ja makeaa sitruksisuutta, sekä lihaisaa savua. Jälkimaku on turpeinen ja pitkä, jossa kevyesti makeaa hedelmäisyyttä. Muistuttaa paljon 12-vuotiasta. Oikein hyvä viski.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti