12 elokuuta 2015

Muistio Silja Symphonylta 8/2015

Jälleen kerran tuli katsastettua kyseisen laivan valikoimia Tukholman reissulla. Kuten tapoihin kuuluu, kirjataan valikoimat jne ylös. Tämä oli toinen kerta kyseisellä laivalla sitten sen uudistuksen. Serenadelle uudistus ei tehnyt kummoisia ainakaan valikoimien puolesta ja kiteytettynä ei tehnyt Symphonyllekaan. Onneksi Systembolagetiin voi luottaa ainakin oluthankintojen puolesta.


Laivamyymälä (ns. Tax Free) on samanlainen kuin Serenadella ja valikoimatkin on lähes identtiset. Ei tuolla viskien osalta löydy kovin paljoa erikoisempia pullotteita, mutta uudemmat NAS viskit on toki hyvin edustettuna. Samanlainen vitriini kuin Serenadessa, jossa mm. 179€ Caol Ila 25yo, 699€ Macallan Oscuro, 99€ Mortlach Special Strenght, 100€ Glenfiddich AoD Rioja, 299€ Laphroaig 25yo, 299€ Balvenie 25yo Triple Cask ja muutama muu kalliimpi. Ei siis juuri muutoksia.

Muutama ihan mielenkiintoinen löytyi perushyllyiltä – travel retail -pullotteisiin kuuluva Craigellachie 19yo jotenkin kiehtoi 85€ hinnalla, mutta en viitsinyt ostaa sokkona. Myös Aberfeldyn 21yo uudempaa pullotetta 82€ hintaan harkitsin pitkään (olen harkinnut jo aiemmin), mutta senkin sokkohankinta siirtyi viime metreillä, kun silmiin osui hyllyltä Auchentoshan Solera 79€ hintaan. Tämä on kiinnostanut jo aiemmin, mutta noin 120€ hinta on ollut ihan ylivoimainen este. Tätä pääsin maistamaan ohimennen myymälässä ja se sinetöi päätöksen.

Nyt ensimmäistä kertaa huomasin myymälässä olleen myös muutamia pienpanimo-oluita. Hyllyillä komeili ainakin muutama Põhjala Breweryn olut parin muun kanssa. Muutamaa näistä pääsi maistamaan laivan pubista. Muutoin myymälän olutvalikoima oli sitä tavallista kuraa.


Old Port pub oli muutoin ennallaan, mutta viskivalikoimaa on ajettu alas entuudestaan. Tätä menoa tuolla ei myydä kuin Jackia ja Glenfiddichiä. Kyllähän tuolla nyt muutaman ennestään tutun maistoi (kuten Macallan Oscuron), mutta olisin toivonut enemmän uutuuksien maistomahdollisuutta, varsinkin tax-free myymälän tuotteita. Onneksi tiskin takana on edelleen tuttua osaavaa henkilökuntaa, joiden kanssa voi jutella vaikkapa laatujuomista.

Onneksi oluita kuitenkin löytyi kylmäkaapeista ja vieläpä muutama mitä ei ole aikaisemmin maistanut. Ensipuraisun otin englantilaisesta Thwaites 13 Guns, joka oli jopa oudon päärynäinen hedelmäisyydessään. Ei tuo herättänyt mitään erityisiä tunteita, mutta tulipahan juotua. Kaapista löyty pari muutakin tältä panimolta, mutta ne sai jäädä kaappiin. Tämän jälkeen otin varmemmin ja korkkautin Fuller’s Past Masters 1914 Strong X:n. Tämä oli mukavan toffeemaltainen ja kermainen, joskin ei niin hyvä kuin muistan 1966:n olleen. Yrttisyyttäkin löytyi, mutta suutuntumassa olisi parantamisen varaa.
Väliin hieman viskiä ja lasiin kaatui uutukaista Glenmorangie Duthac, 43%. Tämä on NAS ja viimeistelty osittain PX:ssä ja uudessa tammessa. Eipä tuo kyllä minua vakuuttanut. Jotenkin epätasapainoinen ja mitäänsanomaton. makeaa uutta tammea reilusti. Ei tulisi mieleenkään ostaa edes tuolla 69,9€ hinnalla.

Onneksi seuraava viski maistui paremmin – Aberfeldyn 21yo ei pubista löytynyt, joten oli tyytyminen 18-vuotiaaseen. Aberfeldy 18yo, 40% (2015) oli mukavan pehmeä ja tasapainoinen kirpeähkö keltaisen hedelmäinen viski. Miedosti pistävää maltaisuutta, mutta kokonaisuudessaan ihan mukava. Tämän jälkeen Myös Nikka Pure Malt 17yo maistui kivasti hedelmäiselle ja maltaiselle. Pitkä jälkimaku ja pientä kukkaisuutta.Reissun paras olut oli virolaisen pienpanimon Hopster Pearu IPA. En sitten tiedä oliko paremman puutteessa, vai miksi tämän mansikkaisuus ja trooppinen hedelmäisyys vakuutti yhdessä melko tumman rungon kanssa. Vähän katkeruutta ipaksi, mutta hedelmäisyys riitti. Eikä karamellisuutta oltu läträtty. Hyvin juotava.


Systembolagetista tarttui sopiva läjä oluita mukaan, mutta viskit jäivät hyllyyn. Tuntui itseasiassa, että Passagenin hyllyiltä olisi hieman vähennetty viskejä. Ainakin sellaisia erikoisempia. No eipä tarvinut kantaa pitkin kyliä.

Old Port Pub olutlistaa
@Systembolaget
Tuliaisia Systembolagetista
Tuliaisia laivalta

1 kommentti:

  1. Pyydä seuraavan kerran jos saisit maistaa Graigallachie:ta Symphonylla, siellä sen pitäisi onnistua. Suosittelen kyseistä tuotetta itse lämpimästi :)

    VastaaPoista