02 elokuuta 2015

Alkosta: Founders KBS, 11,2% (2015)

Arkadian erikoisvalikoimaan tullut amerikkalainen harvinaisuus on saanut paljon kehuja puoleensa. Itse maistoin tämän ensimmäistä kertaa Viisi Penniä oluttuvassa, jolloin se ei ihan vakuuttanut koviin odotuksiin nähden. Pidin tietysti mielessä, että yhden maiston perusteella ei kuitenkaan kannata lannistua ja niin ollessani Espanjassa lomilla, pistin myyrät hakukeikalle Arkadiaan. 480 pullon ostoerä riitti kuitenkin pidempäänkin. Onkohan enää?

Kymmenen euron hinta on aika kova hinta 33cl oluesta, mutta ottaen huomioon oluen harvinaisuuden ja se, että ylipäänsä saatiin sitä Suomeen, ajattelin hommata muutamat pullot varastoon. Mielummin maksan kymmenen euroa yhdestä hyvästä 33cl oluesta, kuin kymmenestä huonosta. Ajattelin alun perin antaa näiden kypsyä rauhassa, mutta koska olut on saanut niin paljon kehuja kanssaharrastajilta, ajattelin maistella vielä yhden tuoreempana.

Aiemmin (<2009) olut tunnettiin nimellä Kentucky Breakfast Stout. Huhujen mukaan nimen muutokseen vaikutti se, ettei olutta valmistettu Kentuckyssa. Niin tai näin, myös oluen speksit muuttuivat tuolloin – 10% ABV nousi 11,2% ABV ja IBUt 25:sta 70:een. Oluen valmsituksessa on käytetty suklaata ja kahvia ja sitä on kypsytetty bourbontynnyreissä vuoden päivät.


Founders KBS 2015, 11,2% (bottled 2/2015)

Tuoksusta löytyy selkeästi kahvi, hyvin tumma suklaisuus ja bourbonin kevyttä neilikkaisuutta ja vaniljaisuutta. Nyt ei nenääni ryöppyä alkoholi kuten se ryöppysi viimeksi. Kylmänä tässä on tammisuutta, sokerisuutta ja sellaista viskikellarisuutta. Lämpimämpänä imelämpi maltaisuus tulee esii ja mokka pääsee vauhtiin. Suklaisuus muuttuu makeammaksi ja vaaleammaksi. Onhan tässä hienoja elementtejä.  

Maussa viileempänä on tummaa suklaata (sellaista 60-70%), vaniljaa ja mokkaa. Täyteläinen suutuntuma on kuohkea ja runsas, joka ei kuitenkaan aivan yllä Founders IS:n tasolle. Lämmetessä paahteisempaa maltaisuutta, joka on suklaista ja makeaa. Kahvi on läsnä selvästi, mutta ei ammu yli. Alkoholi tuntuu lämpimänä, mutta ei häiritse. Tällä kertaa tämä tuntuu kokonaisuudessaan oikein hyvltä. Siltikin valitsisin IS:n.2 kommenttia:

  1. Anonyymi2/8/15 22:41

    Ei ainakaan alkon sivujen mukaan löydy enää :)

    VastaaPoista
  2. Musta ryssä suklaavanukkaalla. Foundersin IS:n lakritsainen paahteisuus puuttuu. Monipuolisempi versio Founders Breakfast Stoutista.

    VastaaPoista