20 elokuuta 2015

Suomen paras olut 2015 @ Bryggeri 19.8.2015

Kuva: Andres Teiss
Tässä vaiheessa on varmasti käynyt jo ilmi mikä olut valittiin Suomen parhaaksi vuonna 2015. Siperia valmistettiin alun perin Olutravintola Pikkulinnun 5-vuotissyntymäpäiville vuonna 2005. Oluthörhöille hyvinkin tuttu tuote pokkasi parhaimman sijan Olutoppaan äänestyksissä 2008, 2009, 2012 ja 2013. Alkoihin sitä saatiin ensimmäisen kerran vuonna 2013.

"Siperia Stout on hyvin tyyliään edustava ja tukeva makusteluolut. Pitkä maku täyttää suun ja kestävä jälkimaku tukee kokonaisuutta. Runsas, mutta tasapainoinen, humalointi lisää oluen juotavuutta. Tuoksu on raikas ja kukkainen. Jälkimaussa on savun aromia." –Suomen Paras Olut –kilpailun finaalikierroksen raati

"Olemme laittaneet Siperia Stoutin valmistamiseen kaiken tiedon ja taidon, joka meillä on panimossamme reilun 20 vuoden kokemuksella. Se on herkullinen kokonaisuus, joka antaa ymmärtää ja ymmärtää antaa juojalleen paljon. Vaikka Siperia Stout on tumma ja tukeva olut, se sopii myös naiselliseen makuun. Vaimonikin juo sitä." –Sam Viitaniemi, Koskipanimon panimomestari


Sam Viitaniemi (vas.) ja Jukka Pöllänen. Kuva: Andres Teiss
Tulokset julkistettiin Suomen paras olut 2015 -gaalassa 19.8.2015 Panimoravintola Bryggerissä Helsingissä. Kilpailu on avoin kaikille Suomessa toimiville kaupallisia oluita valmistaville panimoille ja osallistuvien oluiden tulee olla säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. Järjestäjänä toimii Suomalainen Olut ry., jonka yhteistyökumppaneina ovat Pienpanimoliitto, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Olutliitto. Kilpailun tarkemmat säännöt pääset lukemaan täältä.

Kilpailu järjestettiin viidennen kerran ja siihen osallistui 176 olutta 22 eri panimolta. Oluet kilpailivat eri sarjoissa, josta kustakin sarjasta valittii kolme parasta ja palkittiin diplomilla. Voittajaoluet on maisteltavissa 20.-22.8. Herkkujen Suomi -tapahtuman Syystober-olutteltassa Helsingin Rautatientorilla. 

Gaalassa oli ilo seurata miten hyvässä hengessä kaikki paikalla olleet panimot olivat keskenään. Tuntui kuin he olisivat olleet yhtä suurta perhettä. Bryggerin henkilökunta pani parastansa pöytään, kun parhaat oluet paritettiin herkullisten annosten seuraksi. Minulta meni alussa ohi ruoka-annosten speksit, mutta todella hyviä ne olivat kaikki. Etenkin alku- ja jälkiruoka vei kielen mennessään. Pyynikin Käsityöläispanimon Papa Vanilla Stout sopi todella hyvin suklaisen jälkiruoan kera. 

Siperia


Illan olutkattauksesta jäi parhaiten mieleen Plevnan Weizenbock, jonka panimon omalaatuinen vahva vehnämausteisuus on vakuuttanut minut jo useampaan otteeseen Plevnan vehnäoluissa. Laitilan Mississippi ja Pyynikin Papa Vanilla Stout jäivät myös erityisesti mieleen. Siperia toki oli heti alkumaljana aikamoinen, on siinä kyllä erityinen olut. 

Kiitos hienoille panimoille upeista oluista, paljon onnea voittajille ja iso kiitos pöytäseurueelle, joka sai illan kulumaan mukavissa merkeissä – oltiin muun muassa kaikki samaa mieltä, että Riihimäki ei ehkä ole se houkuttelevin kaupunki Suomessa. Itse ottamani kuvat ovat hienoja (not) kännykkäkuvia, koska parempi kamera jäi sopivasti eteisen pöydälle. 

Kilpailun tulokset:

Suomen Paras Olut 2015

Siperia Stout 8,0 %, Koskipanimo / Plevna, Tampere

Sarjojen palkitut oluet

Vaalea lager enintään 4,7 %
1. South Pacific Lager 4,5 %, Stadin Panimo, Helsinki
2. Höpken Pils 4,2 %, Suomenlinnan panimo, Helsinki
3. Karjala 4,5 %, Hartwall, Lahti

Vaalea lager yli 4,7 %

1. Mississippi Beer 5,0 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
2. Stadin Lager 5,3 %, Stadin Panimo, Helsinki
3. Karhu Tosi Vahva 8,0 %, Sinebrychoff, Kerava

Tumma tai värillinen lager

1. Marsalkka Tumma Lager 4,6 %, Saimaan Juomatehdas, Mikkeli
2. Bryggeri Spezial 5,2 %, Rakuuna Olut / Bryggeri Helsinki
3. Granite Lager 5,0 %, Suomenlinnan panimo, Helsinki

Ale enintään 4,7 %

1. Maku Brewing Amber Ale 4,5 %, Maku Brewing, Tuusula
2. Saimaa Blonde Ale 4,5 %, Saimaan Juomatehdas, Mikkeli
3. Malmgård Blond Ale 4,2 %, Malmgårdin Panimo, Loviisa

Perinteinen ale yli 4,7 %

1. Siperia Stout 8,0 %, Koskipanimo / Plevna, Tampere
2. Huvila X-Porter 7,0 %, Malmgårdin Panimo Oy, Loviisa
3. Kievari Imperiaali Stout 9,2 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Amerikkalaistyylinen ale yli 4,7 %

1. Papan Vanilla Stout 6,8 %, Pyynikin käsityöläispanimo, Tampere
2. Maku Brewing IPA 7,3 %, Maku Brewing, Tuusula
3. Malmgård Emmer IPA 6,2 %, Malmgårdin Panimo, Loviisa

Vehnäolut

1. Weizen Bock 7,5 %, Koskipanimo Oy, Plevna, Tampere
2. Wasaborg Savuvehnä 5,5 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
3. Brewer's Special Belgian Wheat 4,7 %, Saimaan Juomatehdas, Mikkeli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti