01 elokuuta 2015

Orval haaste: Mikkeller It's Alright! / It's Alive! / USAlive!

Orval on mielestäni yksi maailman parhaita oluita, kuten se on monen muunkin mielestä. Alle kolmen euron hinta (monesti jopa kahden euron pintaan) on kyseiselle oluelle melko lyömätön hinta-laatusuhde. Päätin kuitenkin hieman haastaa tätä ja pistin Tanskan tunnetuimman panimon, Mikkellerin, Orval-tribuutin tilaukseen – Mikkeller It's Alive!
"It’s Alive! is Mikkellers answer and tribute to the trappist beer Orval. It’s Alive is an easy-to-drink beer, with a lot of hops. The color is amber, the foam is high, white and dense. The potent Brettanomyces culture makes It’s Alive continue to develop in the bottle."
Näitähän sitten löytyykin useampia eri versioita, joista otin maistoon näin alkuun kolme. Ensimmäinen näistä on It's Alright, joka tunnetaan myös nimellä It’s Alight!. Tämä on It's Alive!:n pikkuveli, eli sessioitava pikkuorval, jonka valmistuksessa on käytetty pale- ja caramunich maltaita, hallertauer- ja styrian goldings humalia, sekä brettanomyces villihiivaa.

Varsinainen It's Alive! on tästä melkein tuplasti vahvempi alkoholiprosentiltaan, mutta muutoin samoin aineksin valmistettu kuin pikkuveljensä. Mikkeller tiettävästi halusi valmistaa tämän samoilla ainesosilla kuin alkuperäinen Orval. Tästä löytyy myös erilaisia tynnyrikypsytettyjä versioita, mutta nyt maistossa on perusversio (2014?). Oluen nimi viittaa villihiivaan, joka tekee oluesta "elävän" ja antaa oluen kehittyä useamman vuoden ajan.

Kolmas maistolla oleva olut on USAlive!, joka on muutoin sama kuin edellinen, mutta nimensä mukaan amerikkalaistyylinen. Amerikkalista hiivaa (ja tietysti brettaa) ja humalina Tomahawk, Cascade, sekä Amarillo.
"Made with American yeast which sets this version apart from the other It’s Alive beers."

Näiden hinta ei tosin vedä vertoja Orvalille alkuunkaan, sillä halvimmillaan näitä löytyi noin 4€ hintaan. Siis tuplat. Näiden jälkeen jää kaappiin maistettavaksi vielä pari tynnyrikypsytettyä versiota, joista kuvan chardonnay-mango-Alive tulee maistoon seuraavaksi.

Mikkeller It's Alright, 4,5% (06/18)

Tuoksusta bongaa heti villihiivan kuivan ja nahkaisan happamuuden. Melko voimakkaanakin. Hedelmäisyys on ylikypsää ja hiivaista ja sen mukana on raikasta sitruksista kirpeyttä. Kuohuviinistä kirpsakkuutta ja kourallinen kuivaa humalaisuutta. Hyvä tuoksu.

Maku alkaa kuivana ja miedon happamana. Hedelmäisyys tulee kypsänä sitruksisena hedelmien kuorina. Suutuntuma ei ole ohut. Hiilihappoja löytyy runsaasti. Jälkimaussa kuivaa humalaisuutta (hieman pellettimäistä), sitruunan kuorta ja nahkeaa hiivaisuutta. Ei älyttömän monipuolinen, mutta erittäin tervetullut bretta-session-olut.Mikkeller It's Alive!, 8% (01/21)

Tuoksussa tripelmaista belgihiivaisuutta, joka on miedosti pistävää ja makean karamellista. Villihiivaisuus on hyvin mietoa. Humalat tuo kuivempaa ja miedosti yrttistä aromia. Lämmetessä villihiivaisuus saa enemmän luonnetta. 

Maku on karamellisen makean ja kuivan sekoitusta. Semiraikas suutuntuma. Kuivaa yrttistä humalaa, miedosti havunneulasia ja kypsää tummaa hedelmää. Jälkimaussa kuivan yrttisä ja miedosti makea, vaikka suu kuivaksi jääkin. Ei vedä vertoja Orvalille. 


Mikkeller USAlive!, 8% (5/21)

Tuoksu muistuttaa jo enemmän Orvalia. Bretta reilummin esillä, kuivempaa happamampaa humalaisuutta ja kirpeää hedelmää. Villihiivaisuus ja vehreä humaluus on taianomaista. Erittäin hyvä tuoksu. 

Mausta löytyy tuoksun elementit - kirpeää kuivaa hedelmäisyyttä, vehreää ja kuivaa humalaa, jossa myös havuja ja pihkaa, sekä miedon makeaa hiivaisuutta. Kaikki lähes täydellisen tasapainossa. Jälkimaku pitkä, puolikuiva ja kevyen katkera... villihiivatwistillä. Bravo! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti