19 tammikuuta 2016

Kotitasting: Two Roads Igor’s Dream, Lagunitas IS, Port Brewing Santas Little Helper ja Rogue Chocolate Stout

Vietettiin kotimaisteluiltamaa parin ystävän kera, johon valittiin teemaksi tummat oluet. Tavan mukaan isot pullot olivat in ja ne tulivat keskieuroopasta kustin roudaamana. Lagunitas ja Two Roads taisi olla 20€ luokassa, kun taas Port Brewing sekä Rogue oli sellaista 10€ luokkaa.

Ensimmäiseksi laseihin kaatui alkoholiprosenteiltaan heikoin, eli Roguen Chocolate Stout. Ratebeer listaa tämän Sweet Stoutiksi ja panimon sivujen (ja ratebeerin) mukaan se sisältää ainakin 2-row-, Crystal 135-165- ja suklaamaltaita, Cascade-humalaa, kaurahiutaleita, paahdettua ohraa, suklaata ja PacMan-hiivaa. Olut oli kerennyt lojumaan jo 6kk kaapissa.


Toiseksi kaadettiin lasiin Two Roadsin Igor's Dream, joka on panimon kunnianosoitus edesmenneelle Igor Sikorskylle, joka oli lentokone- ja helikopteripioneeri (ilmailussa). Kaveri perusti Sikorsky Aircraft Corporationin vuonna 1923, joka sittemmin muutti Stratfordiin (CT) tiloihin, jossa Two Roads panimo nykyisin sijaitsee. Tästä oluesta on tehty jo muutamia vuosittaisia versioita, joista nyt maistossa vintage 2014. Kyseinen olut on ruis- imperial stout, joka on kypsytetty ruisviskitynnyreissä.

Näiden jälkeen Lagunitaksen Imperial Stoutia. Jälkikäteen tietoja haettaessa ihmettelin kyseisen oluen saaneen vain 40 tyylipistettä Ratebeerissä. Näin jälkikäteen ei ehkä ihmetytä niin paljoa. Panimo ei paljoa oluesta palajasta, mutta pullon etiketistä löytyy tarina:
"Having downed his forth Imperial Stout of the day, the wild eyed charlatan from Voldvostogniaky belched and hollered for the Czarina to enter his chamber and bend herself to his will. The economy was a wreck and revolt was just around the corner. 
Nicky the Czar dude was off playing soldier like any pale nobleman with a hemorrhagic skin condition would. Such were the final days of the old empire. Reactionary, decadent, sputnik, stroganoff, weird, and drunk. 
But even as the proletariat countryside labored under inhuman conditions and a threat of being sent to a futile war in the east, they wisely took the time to slam back an Imperial Stout or two. After all, life can be a real "suka", as they say in the old country."


Viimeisinpänä (epävirallisen virallisena) maisteltiin Port Brewingin Santas Little Helper. Internet paljastaa oluen valmistuksessa käytettäneen Two Row-, Wheat-, Carvienne-, Caramunich, 95-115-, 135-165L Crystal-, Chocolate- ja Pale Chocolate -maltaita. Näiden lisäksi paahdettua ohraa, ruskeaa sokeria ja East Kent Goldings-, Mt. Hood-, Liberty-, sekä Challenger -humalia. Kuinka tylsää onkaan luetella kopipastattuja raaka-aineita? Ehkä joskus vielä luovun tuostakin tavasta.


Rogue Chocolate Stout, 6,3%

Tuoksussa runsas maitokaakaomainen aromikkuus ja mieto paahteinen maltaisuus. Suklaa on aika mukavasti esillä. Muuta ei kyllä kauheasti tule esille.

Maussa suklaa tulee vähemmän makeana kuin tuoksu antaa ymmärtää. Kaakaopapuja, maitokaakaota ja miedon paahteista maltaisuutta. Jälkimaussa kitkerähköä kaakaopapua ja kevyt paahteisuus. Aika yksinkertainen.Two Roads Igor’s Dream Rye Whiskey Barrel aged, 11%

Tuoksu on hyvin sulkeutunut. Muistuttaa barley winea miedon imelällä ja pistävällä alkoholilla. Paahteisuutta, tummaa kahvia, makeaa tummaa leipää ja kaakaota. Lämmetessä tuoksu antaa reilusti enemmän aromeja.

Maku on viileämpänä hyvin sulkeutunut ja vasta lämmetessä näyttää parhaat puolensa. Hyvin tummaa suklaisuutta, joka tuo myös kitkerää kaakaopapua. Suutuntuma on täyttävä ja hieman tahmainen loppua kohden. Paahteisuus sopivalla keskitasolla. Jälkimaku pitkä, espressoinen ja tumman suklainen. Tämä vaatii aikaa.Lagunitas Imperial Stout, 9,9%

Tuoksu on mieto ja melko mitäänsanomaton. Tummaa ja hieman palanutta paahteisuutta. Viljapölyä ja vastarouhittua kuivaa paahdettua mallasta. Kevyt kuiva kahvisuus ja suklaisuus. Mieto tuoksu.

Maussa alkuun reilu tumma maltaisuus, mieto suklaisuus, mustaa kahvia ja ripaus vaniljaa. Suutuntuma on loistavan täyteläinen ja runsas. Paahteisuus keskiasteista. Jälkimaku tumman kaakoinen, karamellimaltainen ja miedosti maustekakkuinen,Port Brewing Santas Little Helper, 10,5%

Tuoksu on tummempi ja paahteisempi kuin edellisten. Lakritsia, jälkiuunileipää, mustaa jopa palanutta kahvia. Mieto yrttisyys. Aavistus alkoholisuutta.

Maku on myös tummin ja paahteisin. Raakaa kaakaojauhetta, palanutta kahvia, lakritsia ja poltettua mallasta. Suutuntuma on kuivan maltainen, miedon jauhoinen ja paahtunut, Ennen jälkimakua tummaa raakasuklaata ja espressoa.Maistelun tuloksena laitan oheiset oluet paremmuusjärjestykseen seuraavasti:

1. Two Roads Igor’s Dream Rye Whiskey Barrel aged ****
2. Lagunitas Imperial Stout ****
3. Port Brewing Santas Little Helper ***
4. Rogue Chocolate Stout ***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti