26 tammikuuta 2016

Crooked Stave Progenitor #3

Jatkoa hiljattain pidettyyn kotimaisteluun Crooked Staven oluista. Tämä tuli hieman jälkijunassa (Hollannista yllättäen), eikä näin ollen kerennyt maisteluun mukaan. Pullolla oli hintaa sen 10 €, mikä on näillä jenkkisour-oluilla melko tyypillistä täällä meillä päin.

Panimostoorit ynnämuuta voit tarvittaessa lukaista/kerrata täältä, joten sen isompia esittelyitä ei tähän tarvita. Progenitor on jenkkityylinen hapanolut, jossa kuivahumalointi näyttelee isompaa roolia. Ja tietysti Crooked Staven tavaramerkillä; Brettanomycellä. Tästä löytyy eri versioita, joista ainakin kaksi on listattuna Ratebeerissa – tummaa ja vaaleaa. Oma versio on #3, joka julkaistiin 2015 alkuvuodesta.


"Born from the idea that all beers were once sour, Progenitor is a beer unlike other modern sour beers - it is the primitive form of beer, but with an extreme take on dry hopping.

We had fun when setting out to create Progenitor. Having released a dry hopped sour or two previously, Progenitor was brewed specifically to sour with our unique mixed culture and then take a heavy hop dosing, creating a unique blend of sour funk and tropical citrus hop notes." –Crooked Stave Owner and Director of Brewing, Chad Yakobson.


Crooked Stave Progenitor #3, 6,2%

Tuoksusta löytyy jumalainen bretta, joka tuo sitä nahkeaa hedelmäisyyttä ja hevosen satulaa. Nipistävä ja hedelmäinen humaluus yhdistettynä villihiivaan on hemmetin hyvä yhdistelmä. Kutsuu nuuskimaan oikein urakalla. Happamuus on sellaista brettan tuomaa happamuutta, eli ei etikkaista, tai maitohappoista. Hieno tuoksu.

Maussa hapan ja miedosti kirpeä hedelmäisyys on tehnyt sovinnon kuivattavan humalan kanssa ja ovat hienosti tasapainossa. Nahkeaa hedelmän kuorta, mietoa hiivaisuutta ja nahkaisuutta. Happamuus on juuri sopivalla tasolla. Suutuntuma kuohkea ja pirskahteleva, mennen loppua kohden nahkeammaksi. Näistä en voi olla tykkäämättä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti