23 tammikuuta 2016

Four Roses Small Batch Limited Edition 2015


Four Rosesin vuoden 2015 rajattu erä Small Batch -bourbonia julkaistiin viime vuoden syyskuussa, jolloin myös onnistuin ostamaan itselleni pullon kyseistä bourbonia hollantilaisesta viskikaupasta noin 70€ hintaan. Nyt oli oikea hetki maistella tuote ja raapustaa arvio.

Small Batch Limited Edition on perusversiosta rajatumpi versio, joka julkaistaan vuosittain. Se on pullotettu tynnyrivahvuisena ja sekoitus neljää eri reseptiä. Four Rosesiltahan löytyy 10 eri valmistusreseptiä, jotka saadaan  kahden mäskireseptin (mashbill) ja viiden hiivakannan avulla. Reseptit on nimetty kirjainyhdistelmillä, joista ensimmäinen vasemmalta indikoi valmistuspaikkaa, toinen mäskireseptiä, kolmas viittaa vähimmäisikään (Straight) ja neljäs kertoo hiivakannan.


Vuoden 2015 erän resepteiksi on valittu seuraavanlainen kombinaatio – 16yo OBSK, 15yo OESK, 14yo OESK ja 11yo OBSV. Viskin ikä on siis virallisesti 11 vuotta, mutta keskivertoikäähän ei näillä kaavoilla vielä lasketa. Melko kypsiä viskejä tähän on kuitenkin käytetty. En muista onko aiemmin käytetty näin kypsyteltyjä yhdistelmiä. Pullot on numeroitu ja niitä on yhteensä 12672 kappaletta.

Vuoden 2015 Limited Edition olikin sitten viimeinen Master Distiller Jim Rutledgen kehittämä Four Rosesin LE, sillä hän siirtyi lokakuussa 2015 syrjään ja antoi tilaa seuravalle mestarille, Brent Elliottille. Elliot olikin melko luonnollinen seuraaja, sillä hän oli työskennellyt Jimin rinnalla jo kymmenen vuoden ajan. Tarkemmin Four Rosesin historiaan voit tutustua täältä.

Vuoden 2014 pullote tuli maistettua (ja ostettua) maaliskuussa 2015, arvion voit lukaista täältä.

Four Roses Small Batch Limited Edition 2015, 54,3%

Tuoksussa runsas mausteisuus – neilikka, vanilja, kaneli ja muskotti – sekoittuu kuivaan kirsikkaan ja voipähkinään. Muistikuvien perusteella mausteisempi kuin viime vuonna, eikä niin yrttinen. Enemmän makeaa mausteisuutta ja tammea. Iäkkäämpi kombinaatio toimii.

Maku on vahva, mausteinen (bourbonin perusmausteisuutta) ja kihelmöivän tamminen. Minun makuuni juuri sopivasti mausteita ja tammea, täyteläinen. Mieto happamuus, joka muistuttaa rukiin tuomaa miedosti hapanta ja mausteista taikinaa. Makeaa maissia, kirsikkaa ja uuniomenaa. Jälkimaku on mausteinen ja miedosti happaman hedelmäinen (kirsikka). Mausteinen tammi ja creme brulee jää vellomaan suuhun. Tämä on hieno, jopa parempi kuin viime vuonna.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti