11 tammikuuta 2016

Systembolagetin jouluoluita: Lagunitas & Anchor Brewing

Viime ruotsinreissulta tuli yllättäen taas noukittua muutamat oluet Systembolagetin hyllyiltä. Oikeastaan oluita tipahti reppuun ennätyksellisen vähän, mutta parit jouluoluet päätyi kuitenkin koriin. Suomessa Alkoon tuli sellaiset perinteiset 24 jouluolutta, Ruotsissa Systembolagetin valikoimiin tuli 52 jouluolutta.


Sattumanvaraisesti hyllyiltä valikoitui koriini Anchor Brewingiltä Winter Wheat ja ennestään tuttu Christmas Ale. Ensimmäinen näistä sisältää ohran lisäksi vehnää viidestä eri lähteestä (mm. Saksasta, Belgiasta ja jenkeistä "lähifarmilta"). Vehnäkikkailun lisäksi olut on humaloitu yhdellä humalalajikkeella, joksi valittiin Northern Brewer.
Anchor Winter Wheat is made with a unique blend of 2-row pale barley malt, Belgian roasted wheat malt, German pale spring wheat malt, "Midnight" and hard red wheat malts from the Midwest, and unmalted soft red winter wheat from a local family farm.
Christmas Ale (oikealta nimeltään Our Special Ale) on puolestaan itsellenikin jo ennestään tuttu olut, jota on pantu vuodesta 1975. Vuoden 2015 versio oli jo 41. versio oluesta. Panimon sivujen mukaan reseptiikka muuttuu vuosi vuodelta ja se on "huippusalainen". Eli jonkinlaista maustesäätöä harrastetaan etikettisäädön lisäksi. Ja kun reseptiikkaa ei avata, niin jää aikaa tutustua kaikkiin 41:een etikettiin täällä. Taisin maistaa ensimmäistä kertaa vuoden 2004 paikkeilla kyseistä olutta. Alta löytyy linkattuna molemmista oluista videot (youtubesta).Kolmas nyt maistossa olevista oluista on myös amerikklainen ja se tulee Lagunitakselta. Sucks Holiday Ale (a.k.a. Holiday Ale, Holiday Leftover Ale, Brown Sugar Substitute) on neljän viljan olut, sillä se sisältää Ohraa, kauraa, vehnää ja ruista. Viljojen lisäksi olut on reippaasti kuivahumaloitu. Ensiesiintyminen vuonna 2011. IBUt 63 paikkeilla. Tälle lataan kyllä odotuksia!

Nyt maistetut oluet maksoivat alta 30 kruunua kappaleelta. Kokonaisuudessaan Systembolagetin jouluolutlistauksen näet täältä.

Anchor Christmas Ale 2015 bbe
Anchor Winter Wheat bbe

Anchor Winter Wheat, 7%

Tuoksussa makea vehnäisyys, jossa mieto lakritsisuus ja aniksisuus. Miedosti likööristä hedelmäisyyttä ja kevyttä yrttisyyttä. Kevyt paahteisuus.

Maussa makeahko maltaisuus, mieto ja pehmeä katkeruus, jonka lisänä kevyesti paahdettua mallasta. Ripaus lakritsia ja merisuolaa. Suutuntuma kuohkea ja maltainen. Jälkimaussa paahteista ja mausteista limppua, jonka lisäksi kevyt greippisyys.Anchor Christmas Ale 2015, 5,5%

Tuoksussa jouluinen mausteisuus, joka on mielestäni lähes täydellisessä tasapainossa kokonaisuuteen nähden. Miedon paahteista maltaisuutta, kevyttä karamellisuutta ja ripaus bitteriä. Rauhallinen kokonaisuus, joka tuo hyvin joulun mieleen.

Maussa maltaisuus ja mausteisuus sopivalla tasolla. Taatelisuutta, maitokaakaota ja maustekakkua, jossa ei kuitenkaan erityisesti makeutta. Suutuntuma on aavistuksen ohut. Jälkimaussa maltaisuus tulee mietoja jauhoisuutena ja mausteisuus jää kauniisti esiin miedon paahteisuuden kera. Hyvä kokonaisuus. Lagunitas Sucks Holiday Ale, 7,7% (bbe 20/08/2016)

Tuoksusta huokuaa raikas havuinen humaluus, jonka seassa miedosti greippiä ja sitruunaa. Kevyttä karamellisuutta ja aavistus mausteista appelsiinia. Lämpöä saadessa tulee mangoa ja papayaa, sekä pihkaa humalaan. Tuoreen oloinen ja houkutteleva tuoksu.

Maussa havuinen ja hedelmäinen alkupuraisu, jossa mukava hunajaisuus. Maltaisuus tulee miedon karamellisena ja marie kekseinä. Ei lainkaan tahmea ja suutuntuma sopivan rapsakka. Humala on havuista, kevyesti pihkaista ja hedelmäistä. Jälkimaussa sitruksia, mangoa ja kevyesti hunajaa. Erinomaista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti