13 tammikuuta 2016

3 Fonteinen Zwet.be Porter


Minulle kohtalaisen tuntemattomalta (en ole kovin montaa tämän panimon olutta maistanut) panimolta tuli ostettua tumma olut jo melkein vuosi takaperin, joka "joutuikin kaappiin kypsymään kesäkauden tultua talvikauden tilalle. Nyt oli kuitenkin oiva hetki ottaa olut maistoon, sillä viime aikoina on tullut nautittua stouteja, portereita ja sour aleja.

3 Fonteinen Zwet.be (Zwetbee) sai nimensä jo vuonna 2009 belgialaiselta hepulta nimeltä Armand Debelder. Tämä ei pitänyt tummista oluista, joten pisti tuumasta toimeen omanlaisensa. Zwet on slangia ja tarkoittaa tummaa olutta. Olut on valmistettu käyttäen Maris Otter-, Cara- ja vehnämaltaita. Sen erikoisuus piilee hiivoissa – Yksi hiivoista on sama kuin Beersel Blond -oluessa, jonka lisäksi löytyy myös Fonteinen lambicin hiivaa, eli myös villihiivaa.

Olut tuli tunnetummaksi vasta 2012 liepeillä, kun sitä vietiin ensimmäistä kertaa jenkkeihin. Hintaa pullolla oli ostohetkellä alta 3 € (Firma Bier).


3 Fonteinen Zwet.be, 7%

Tuoksu on pehmeä, kevyesti paahteinen ja miedon hapan. Happamuus on yogurttimaista maitohappoisuutta. Maitosuklaan ja tumman suklaan yhdistelmää, sekä kevyttä mokkaisuutta. Hiiva on hyvin tasapainoisena mukana ja tuo monipuolisuutta.

Maussa kuohkea maitohappoisuus tuo heti vaniljaista jogurttisuutta, jonka mukana on hyvin kevyttä kahvisuutta ja suklaata. Suutuntuma on erinomaisen pehmeä ja runsas. Tammitynnyrin sävyjä etenkin jälkimaussa. Pitkä keskiverto maitohappoinen ja kevyen paahteinen jälkimaku. Hyvä maitohappoinen ja hiivainen porter.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti