21 joulukuuta 2015

Kotitasting: Crooked Stave Hop Savant (Citra), Origins, Vieille Artisanal ja Colorado Wild Sage


Kotioloissa pienimuotoinen maistelu, johon riviin belgialaisvaikutteista hapanta jenkkiolutta. Tältä panimolta olen aiemmin maistanut vain kahta olutta, jotka eivät erityisemmin omia makunystyröitä hivelleet. Muistutan, että en ole vielä hörhöytynyt hapanoluiden fani, joten otettakoon se huomioon arvostelussa.

Crooked Stave on saanut vaikutteensa belgialaisista hapanoluista. Tammitynnyrit, villihiiva ja kypsytys on tällä panimolla kova sana. Chad Yakobson perusti projektin vuonna 2010, alkoi panemaan tämän tyylisiä oluita ja teki myös väitöskirjansa liittyen Brettanomycesin käyttöön oluen panossa ("The Brettanomyces Project”).Vuonna 2010 Crooked Stave perustettiin Fort Collinsiiin Coloradoon. Vuotta myöhemmin panimo muutti Denveriin ja pani olutta Prost Brewingillä, kunnes viimein 2013 muutti The Source nimiseen kauppahallimaiseen entiseen valimoon.


Maistoon otin neljä olutta, jotka kaikki tilattu nettikaupoista. Keskihinta kappaleelle oli noin 10€, eli mistään edullisesta oluesta ei ole kyse. Crooked Stave Hop Savant Citra on amerikkalaistyylinen IPA, a la Crooked Stave, eli kypsytetty puutankeissa ja villihiivan kera. Perusversiossa (ilman humalamerkintää etiketissä) on humalina 36% Citra, 36% Mosaic ja 28% Simcoe. Näitä löytyy siis useampi versio, joista maistossa Citra (single hop).

Crooked Stave Origins on panimon kunnianosoitus tynnyrikypsytetyn oluen historialle ja niille, jotka ovat vaikuttaneet panimon toimintaan matkan varrella. Oluen ensimmäinen erä julkaistiin maaliskuussa 2013 Coloradon Craft Beer viikoilla. Tyyliltään Burgundy Sour Ale ja se on sekoitettu kahdesta osasta ranskalaisissa tammitynnyreissä kypsytetystä oluesta – puolet kypsyi kaksi vuotta tynnyreissä ja puolet puolitoista vuotta.

Origins
Vieille Artisanal
Crooked Stave Vieille Artisanal on panimon artisaani kevyesti humaloitu saison, jossa jokainen batch on oma sekoituksensa eri tynnyreitä. Vieille, joka tarkoittaa vanhaa, on siis kypsynyt tammisammioissa vaihtelevan ajan villihiivan kera. Tästä oluesta löytyy myös monta eri "tuunattua" variaatiota, mutta nyt maistossa perusversio.

Crooked Stave Colorado Wild Sage on Vieille saisonia, joka on tuunattu villisalvialla ja sitruunaruoholla. Oluen raaka-aineet on peräisin Coloradosta, johon nimikin viittaa.
Colorado WildSage (7.2% ABV) was brewed with Colorado in mind as a Saison, which embodies the high altitude Rocky Mountains. The raw materials were sourced throughout Colorado, including fresh white sage and lemongrass foraged from the Rocky Mountains. This beer is a tribute to the great place we all choose to call home"

Crooked Stave Hop Savant Citra, 7% (May 2015)

Tuoksu on aivan jumalainen. Bretta on tehnyt tässä niin hienosti taikansa, etten tiedä mitä enää lisää kaipaisin. Nahkeaa sitruksisuutta, nahkaista ja anvettaista hiivaisuutta, nipistävää hedelmäistä humalaa ja maalaistunnelmaa. Loistava tuoksu.

Maussa villihiivan tuoma nahkaisuus ja nahkea hedelmäisyys hiivoineen vakuuttaa. Suutuntuma on nahkean ja jopa hieman öljyisä. Alkuun humalat tulee mukavasti kyljessä tuoden kuivuutta, sitruksisuutta ja mietoa greippisyyttä. Melko pian shown kuitenkin varastaa saisonmainen nahkeus ja villihiivaisuus. Miedohko katkeruus ipaksi, mutta muutoin vakuttaa täysin.Crooked Stave Origins, 6,5% (May 2015 / batch 5)

Tuoksu on viileämpänä melko sulkeutunut ja hieman metallisen kellarinen. Lämmetessä pääsee kypsempää hedelmäisyyttä ja hapanta rusinaisuutta esiin. Tammitynnyrin kauniit vivahteet on myös läsnä. Tumma happamuus tuo mieleen karamellisoituja kirsikoita ja vadelmia.

Maku on voimakkaan hapan ja kypsän oloinen. Hapanta kirsikkaa, vadelmaa ja maitohappoisuutta, jopa kevyesti balsamico-etikkaisuutta. Alusta keskivaiheille happamuus näyttää tietä ja vasta loppupuolella alkaa pienemmät vivahteet päästä mukaan. Kevyt tammitynnyrin vivahde, ylikypsiä omenia ja kastanjaa. Omaan makuun turhan hapan ollakseen isosti nautittava.Crooked Stave Vieille Artisanal, 4,2% (2014 / batch 12)

Tuoksu on hapan ja mehuisan hedelmäinen. Sitruslientä ja kirpeää nektariinia, jossa mieto humalan aromi. Maitohappobakteerin oloista jogurttisuutta. Mietoa maanläheisyyttäkin tulee, jossa hiivainen aromi.

Maku on selkeästi hapan ja kirpeähkö, ei kuitenkaan lambic-tasoa. Varsinkin alkupuraisussa laktoosinen happamuus ottaa vallan kirpeän hedelmän kera, mutta loppua kohti antaa hieman tilaa. Sanoisin, että tyypillistä hapanta jenkkisaisonia. Suutuntuma tuo mieleen kevyesti mehutiivisteen.Taustalla on hyvä kuivahko humaluus, jossa kevyen mausteista hiivaa.Crooked Stave Colorado Wild Sage, 7,2% (June 2015)

Tuoksu on huomattavasti kehittyneempi kuin edellisessä. Runsas nahkea hedelmäisyys nahakaisine aromineen. Villihiiva on hienosti esillä tuoden monipuolisuutta. Nahkeaa sitruksisuutta, hiivaa, kevyttä humalaa, kukkaisuutta ja mietoa kuivaa navettaisuutta. Hyvä tuoksu.

Maussa mennään tuoksun linjoilla. Happamuus ei läheskään niin kirpeää kuin edellisessä, vaan reipas puraisu maitohapppoisen twistin kera, jonka jälkeen bretta kääntää nahkeammaksi nahkaisuudeksi. Mehuinen sitruksisuus ja hyvin kevyt humaluus taustoittaa aromimaailmaa. Jälkimaussa kevyt happamuus ja hedelmäisyyttä.Järjestys uudelleenvalinnalle olisi:

1. Hop Savant Citra *****
2. Colorado Wild Sage ****
3. Vieille Artisanal ***
4. Origins ***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti