02 joulukuuta 2015

Alkosta: Plevna Siperia 2015

Otsikon olut ei pahemmin esittelyjä kaipaa. Tamperelaisen Plevnan pikimusta imperial stout on niittänyt mainetta niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Ensimmäinen pano tehtiin kymmenen vuotta takaperin Olutravintola Pikkulinnulle (Helsingissä), vuonna 2005. Alkon hyllyille (kaikkien saataville) olut teki debyytin vuonna 2013 jouluolutvalikoimaan. Tuolloin pullot sai kyytiä olutnörteiltä kovaa vauhtia ja itsekin innostuin muutamia kappaleita varastoimaan.

Kaapista löytyy siis vielä edellistäkin satsia, mutta nyt maistelussa on tuore yksilö Alkon valikoimista, jossa hinta pullolta on 5,84 €. Raaka-aineet Alkon mukaan Pilsner-, vienna-, pale ale-, paahto-, ja karamellimaltaat, sekä Tomahawk-, Simcoe- ja Amarillo-humalat. Pullotus tehtiin Laitilan virvoitusjuomatehtaalla marraskuussa.

Viimeksi maistoin kyseistä olutta Bryggerissä, jossa olut pokkasi Suomen Paras Olut 2015 -kilpailun ykkösijan. Parhaiten tähän mennessä Siperia on maistunut hanasta Tampereella.


Plevna Siperia (2015), 8%

Tuoksussa humala pursuaa kuin tuoreesta ipasta. Mäntyistä, pihkaista ja kylmän sitruksista. Tummaa suklaata, kahvia, salmiakkia ja tummaa leipäisyyttä. Paahteisuus ei tuoksussa tunnu erityisesti.

Maku on kuivan humalainen, jossa greippi ja paahde ovat kuninkaita. Suutuntuma sopivan täyteläinen, mutta hyvin kuiva. Pihkaa ja havua tumman maltaisuuden seassa. Jälkimaku hyvin kuivan humalainen ja keskiverto paahteinen. Näin tuoreena ei ole suosikkejani, kuten ei monet tummat hyvin humaloidut oluet yleensäkään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti