07 elokuuta 2016

Malternatives @ Bar Haven

Pidemmän aikaa on tehnyt mieli maistella rommeja, eikä kaapista niitä vielä kovin laajasti löydy, joten päätin lähteä maistelemaan muutamat rommit Helsingin keskustaan. Suomessa ei rommit ole erityisen pinnalla, joten edes pääkaupunkiseudulla ei ole erityisesti valinnanvaraa hyvistä rommiravintoloista. Tiesin kuitenkin erään ravintolan, joka on myös tunnettu viskivalikoimastaan. 

Unioninkatu 17 sijaitseva Bar Haven omaa hyvinkin laajan viskivalikoiman – runsaasti jenkkiviskejä, skotteja, irkkuja, japseja.... siis aika lailla kaikentyylisiä. Viskien lisäksi tuolla on Suomen parhaita rommivalikoimia. Pullot löytyy epätyypillisesti baaritiskin edestä, jossa asiakas pääsee niitä hypistelemään ja tiiraamaan läheltä. Henkilökunta on asiantuntevaa ja erinomaisesti palvelevaa. Paikkana Haven on muutenkin hyvin sivistynyt, hienostunut ja rauhallinen. Helposti Suomen paras aulabaari, jossa olen käynyt!

Nyt en halajanut Havana Clubin, tai Ron Jeremyn peruspulloja, vaan lähdin liikkeelle harvinaisempien rommien perässä, joten siinä mielessä Haven on ykkönen. Paikalta löytyy toki peruspullotteitakin, mutta jätin muillekin asiakkaille jotakin. 



Pyysin laseihin neljää eri rommia, ihan mielenkiinnon mukaan. Ensimmäinen niistä on karibilainen rhum agricole, eli rommi joka on tehty sokeriruokomehusta. Tarkemmin ottaen rommi tulee Marie-Galanten saarelta Guadeloupesta, joka kuuluu puolestaan Ranskalle. Rhum Rhum on rommimestarien Luca Garganon (Velier) ja Gianni Capovillan saarelle perustama tislaamo, tai oikeastaan brändi, sillä se toimii Bielle nimisen tislaamon sisällä omalla tislauslaitteistollaan. 

Liberation 2015 on kuusivuotiasta rommia, joka pullotettiin 2015. Tropiikissa kypsynyt ranskalaisissa viinitynnyreissä. Pullotteen nimi, Liberation, tarkoittaa "vapautettua", eli rommi vapautettiin tynnyristä 2015. 


Yksi itselleni tutumpi rommi viereen, joka ei blogiani seuranneille varmasti tule yllätyksenä. Velierin pullottama Caroni 15yo 1998, 52%.  Tämä löytyy myös kotoa kaapista, mutta toistaiseksi vielä kiinni. Olen maistanut myös tämän pikkuveljeä, 12yo (2000), sekä isoveljeä, 17yo (1998). Tropiikissa kypsynyt Trinidadin saarella koko ikänsä. 


Kolmanteen lasiin pyysin jamaikalaista rommia, sillä nämä kiehtovat omintakeisella tyylillään. Hiljattain Velier pullotti läjän uusia tulokkaita Habitation Velier -pullotteina. Worthy Park on Jamaikan vanhin tislaamo. Se suljettiin 1950-luvulla, mutta aloitti uudelleen toimintansa vuonna 2005. 

Nyt maistettu Forsyths WP 2005 on ensimmäinen rommi 50 vuoteen, joka tislaamolta tulee. Nimensä se on saanut pannutislaimiston rakentaneen skotlantilaisen Forsyths Ltd. mukaan. Paikallisista molasseista tislattua rommia, jota kypsytettiin 10 vuotta ex-bourbontynnyreissä Jamaikalla. Jamaikan muut tunnetuimmet tislaamot ovat Monymusk Distillery, Long Pond Distillery ja Hampden Estate.



Hampdenista puheen ollen, viimeiseen lasiin pyysin kyseisen Hampdenin rommia Silver Sealin pullottamana. Myös Jamaikalla oli aikoinaan runsaasti (satoja) sokeriplantaaseja, mutta sittemmin ne kokivat tutun kohtalon. Tilanne ei sentäs jäänyt niin huonoksi kuin Trinidadissa. Hampden on yksi tunnetuimmista plantaaseista, joka edelleen jatkaa toimintaansa.

Silver Sealin pullottama Jamaica Rum Hampden 20yo on tislattu vuonna 1993 ja pullotettu 20 vuotta myöhemmin 2013. Yhden tynnyrin tuotos, josta pulloja saatiin 295 kpl.


Rhum Rhum Liberation 2015 Version Integrale, 58,4%

Tuoksu on kuiva ja alkuun eleetön. Öljyisen oloinen yleisfiilis, jossa hiukan lämmintä aprikoosista hedelmäisyyttä, tummaa oliivisuutta ja mieto alkoholisuus. Lasiajan jälkeen tulee reilusti kumisuutta. Ei kovin rommimainen. 

Maku on kuiva ja aromikas - ei todellakaan makean sokerinen, jota en toki odottanutkaan. Mieto kuiva heinäisyys, jonka seassa kuivaa tummaa suklaisuutta. Jälkimaussa kypsää keltaista hedelmäisyyttä (marmeladia). Vesilisä mielestäni ei paranna, vaan tuo kumisuutta. Ihan ok, mutta hiukan vaikea saada kiinni mauista. Lisäksi tuntuu ranskalaisen viinitynnyrin tuoneen liikaa kumia. 


Caroni 15yo, 1998, 52% (Velier)

Tuoksussa tunnistettava tuttu petrolusuus, jonka seassa kuivattuja hedelmiä, appelsiinisuutta ja mokkaisuutta. Mieto kreosiittisuus ja vihreä oliivisuus. Kypsemmän oloinen kuin Velierin 12yo 2000.

Maussa paljon samoja piirteitä kuin nuoremmassa 12-vuotiaassa. Appelsiinisuutta, petrolisuutta, kuivaa nahkeaa hedelmäisyyttä ja mokkaisuutta. Jälkimaku kuivattaa suuta ja jättää hedelmäisen suklaisuuden. Pitkä jälkimaku.


Caroni ja Rhum Rhum

Habitation Velier  Forsyths WP 2005, 57,8% (Velier)

Tuoksu pistävän pölyinen, mutta miellyttävällä tavalla. Molassista kirpeähköä sitruksisuutta ja tuoretta lämmintä peltoruohoisuutta. Tuoreiden semikypsien hedelmien tuoksu lisääntyy ajan myötä ja muuttuu hedelmäkarkkiseksi. Kiva tuoksu.

Maussa miellyttävää kypsää ja raikasta hedelmäisyyttä, jossa hyvin mieto kirpeys, tai happamuus. Molassisuus tulee miedosti mukana ja tasapainoittaa hedelmäisyyttä. Yleisolemus kuiva, mutta ei suuta supistava.  Jälkimaku on kuiva, kypsän hedelmäinen (banaania, ananasta ja papayaa) ja miedosti saippuainen. Tämä on oikein hyvää.



Jamaica Rum Hampden 20yo 1993, 50% (Silver Seal)

Tuoksu on syvempi ja "synkempi" kuin edellisessä Jamaikalaisessa. Hedelmäisyydessä on tietynlaista "funkya" mitä Jamaikalaisissa sanotaan olevan. Agree. Kypsää ja miedon hapanta ja kirpeää trooppista hedelmäisyyttä, vaniljaa ja hunajaisuutta. Upea tuoksu.

Maku on sitä mitä tuoksu jo tarjoilikin. Suorastaan mahtava makumaailma. Vahamaista hapahkoa ja kirpeän kypsää hedelmäisyyttä, jossa tammitynnyrin tuomaa pehmeyttä ja ääretöntä syvyyttä. Hienosti Demerara-rommien mauateisuutta ja reipasta hedelmäisyyttä. Syvä ja raikas samalla. Yleisolemus on makean hedelmäinen, muttei sokerinen. Villihiivaoluen luonne sopisi tämän kuvailuun. Upea, parhaita rommeja mitä olen maistanut.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti