23 elokuuta 2016

The Balvenie 15yo Single Barrel, OB (bourbon barrel)


Nyt kun kymmenvuotias Founder's Reserve tuli arvioitua, herätti se mielenkiinnon muihin Balvenien tuotoksiin. Hiljattain maistettu uutuus, Balvenie 25yo Madeira Cask, ei säväyttänyt erityisemmin, mutta viime marraskuussa maisteltu 15-vuotias Single Barrel sherryversiona teki hyvän vaikutuksen.

15yo Single Barrel viski tuli markkinoille yli 20 vuotta sitten, vuonna 1993. Se oli ensimmäisen, tai toisen täyttökerran ex-bourbontynnyreissä kypsynyt viski. Luonnollisesti yhden tynnyrin tuotoksia, jonka tynnyrinumerot ja muut viitteet julkaistiin etiketissä ja pahvitötsässä näkyvästi. Alun perin pullotusvahvuus oli 50,4%, mutta vuodesta 2003 lähtien pullotus tehtiin 47,8% vahvuudessa.

Hinnaltaan nämä Single Barrelit olivat tässä loppupuolella noin 60-100€ luokkaa. Maistossa oleva pullote on 5cl miniatyyristä, joita ostin Kanarialta muutamat kappaleet alle 5€ hintaan. Miniatyyrissä ei ole tynnyri-/erämerkintää ja tämän alkoholipitoisuus on 50,4%, eli pullon täytyy olla pullotettu ennen vuotta 2003 ja tislattu 70-/80-luvulla (viimeistään -87).


The Balvenie 15yo Single Barrel, OB (bourbon), 50,4%

Tuoksu on kylmän vaniljainen, keksinen ja kevyen hunajainen. Hunajaisuus ei niin runsasta kuin DoubleWoodissa. Hedelmäisyyttä keltaisten hedelmien muodossa. Tammisuus kauniisti esillä ja syvyyttä tulee ajan myötä. Mieto pähkinäisyys ja kermaisuus nousee pidemmän ajan päästä.

Maussa tynnyrin tuoma aromikkuus on hienosti esillä. Vaniljaisuutta, kookosta ja mietoa kukkaisuutta. Maltaisuus on miellyttävän kaurakeksistä ja Marie-keksistä. Alussa kevyt hunajaisuus, joka ajan myötä hieman voimistuu. Loppua kohden saa pientä hedelmäistä keltaista kirpeyttä mukaan, muttei muutu saippuaiseksi. Kaunis ja nautittava Balvenie.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti