14 maaliskuuta 2016

Maku Brewing tölkkiuutuudet – Golden-, Amber-, Pale Ale ja Vehnä


Makun pojat otti yhteyttä ja tarjosivat uutuustölkkejään maistettavaksi. Kaupoista jo pidempään löytyneet Gold, Amber, Pale Ale ja Vehnä on nyt tölkitetty ja korvaavat lasipullot kauppojen hyllyillä. Ennestään Vehnä ja Pale Ale ovat näistä maistuneet itselleni parhaiten. Ymmärtääkseni myös IPA tulloo Alkoon tölkkinä.

Paketissa tuli tölkkien lisäksi pulloversiot, jotka vertaillessa osoittautuivat samanlaisiksi sisällöltään kuin tölkkikaimansa. En ainakaan itse sokkotestissä huomannut erityisiä eroja. Kevyestä tuhdimpaan mennään maistelussa, joten ensimmäisenä maistoon Golden Ale, jonka maltaana löytyy Pale Ale ja humalana Simcoe.Kakkosena seurasi pähkinäisempi Amber Ale, jonka reseptiikasta löytyy Pale ale-, Crystal 100-, Vienna-, Dark Ale- ja Cara Pale maltaita. Humalina Amarillo ja Centennial. Kahden ensimmäisen jälkeen naukkailin humalaisemman Pale Alen, joka pärjäsi viime kesänä hienosti maitokapuan sokkomaistelussakin. Olut rakentuu Pale Ale-, Cara Pale- ja Crystal 100 maltaista, sekä Columbus-, Cascade-, Centennial- ja Chinook humalista. Viimeisenä maistoon Vehnä, joka on mielestäni parhaita kotimaisia vehnäoluita mitä on maitokaupoissa tarjolla ollut. Pilsner-, Vehnä- ja Munich maltaat, sekä humalina Magnum ja Hallertauer Mittelfrüh.


Maku Golden Ale, 4,5%

Tuoksu on sitruunainen ja raikkaan maltainen. Kevyesti humalapuraisua, joka tuo sellaista raikasta sitruksisuutta ja mietoa pihkaisuutta. Laadukkaantuntuinen perusale, jota tekisi tuoksun perusteella mieli yhdistää burgeriin ja ranskiksiin.

Maussa yllättävän napakka humalapurenta, joka päästää sitruksisuuden ja maltaisuuden ajoissa mukaan. Tämä oikeasti kutsuu ruokaseuraa. kevyt ja raikas, jossa humalaisuus juuri sopivan napakkaa.Maku Amber Ale, 4,5%

Tuoksu on tunkkaisempi ja miedompi kuin edellisessä. Hieman märkää koiraa. Hyvin mieto karamellisuus, toffeista maltaisuutta ja kuivaa viljaisuutta. Jää turhan miedoksi.

Maussa kuitenkin mukava kepeä paahteinen viljaisuus, mieto kermakaramellisuus ja toffeisuus. Jälkimakuun mennessä pähkinäisiä piirteitä. Miedosti leipäisyyttä. Humala taka-alalla.Maku Pale Ale, 4,5%

Tuoksussa reippaampi ja trooppisempi humaluus. Humala kevyen havuista, hedelmäistä ja miedosti pihkaista. Nyt löytyy jo selvästi myös karamellisuutta. Houkutteleva tuoksu.

Maussa humala puraisee kovemmin ja hedelmäisemmin kuin edellisissä. Suutuntuma muistuttaa karamellimaltaista ja humalasta, tuoden tahmaisuutta ja kuivuutta. Humaluus on jo reippaampaa ja kestää pitkälle jälkimakuun, joka on kuiva, karamellimaltainen ja greippisän katkera.Maku Vehnä, 4,5%

Tuoksu mausteista banaanisuutta, jossa hiiva tuo reippaasti esterisyyttä. Neilikkaa, vaniljaa ja reipasta hiivaisuutta. Taustalla kevyttä sitruksisuutta.

Maku on mausteisen hiivainen, muttei yhtä vahvasti kuin tuoksu antaa olettaa. Rungoltaan kevyt ja hieman nahkean tuntuinen. Yleisolemus raikas. Hiivaisuus miedompaa kuin muistelin. Banaanisuus sopivalla tasolla (selkeä) ja neilikkaisuus runsahkoa – nämä sopii omaan makuuni hyvin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti