12 maaliskuuta 2016

Spirit of Freedom 30yo – paremman blendin äärellä

Maistoinpa sitten blendiä vaihteeksi. Eipä kovin usein tule tartuttua sekoiteviskeihin, vaikka niiden rintamalta löytyykin ihan hyviä viskejä ja kohtuu hintaankin vielä. Viimeisin kosketus blendiin taisi olla viime joulun tienoilla, kun sain korruptiolahjaksi Chivas Regalin 12-vuotiaan “Made for Gentlemen” limited editionin. Peltiboksi ja kaikki....

Alkossa näin tuon saamani Chivasin ja harvoin harmittaa lahjaksi saatu viski, mutta tuolla 47 € hinnalla olisi saanut monia muita parempia viskejä, jopa Alkosta. No eihän lahjahevosen hampaita kurkita. Nyt ei kuitenkaan tarvitse korkata Chivasin blendiä, sillä lasista löytyy paljon mielenkiintoisempi blendi.


Spirit of Freedom tuli markkinoille heinäkuussa 2014, jolloin myös itse bongasin sen The Whisky Exchagen uutuuslistalta. Tilaus lähti välittömästi, sillä kaapissa ei paljoa ikäblendejä ollut (blendejä ylipäänsä) ja 89 € hinta ei paljoa jarrutellut. Yksi seikka toki oli se, että viskin on sekoittanut ja pullottanut J & A Mitchell, eli Springbank. Ajattelin tietysti tässä olevan heidän omaa viskiään iso lovi, mutta myöhemmin käydyn sähköpostiviestittelyn jälkeen kävi ilmi muuta.

David Allenin (Sales Manager) kanssa käyty viestittely paljasti, että 75% mallasviskiosuudessa löytyy mm. Tomatinin, Glentauchersin ja Tormoren viskiä, mutta ei lainkaan Springbankin omaa tuotantoa. Tämä johtuu siitä, että Springbankilla ei pullotuksen aikana ollut lainkaan omaa 30-vuotiasta viskiä. Yhteensä sekoitteessa on viittä mallasviskiä. Pullotteen 25% jyväviskiosuus tulee Girvanin tislaamolta.

Spirit of Freedomia pullotettiin 2014 kappaletta vuonna 2014 juhlistamaan Bannockburnin taistelun 700-vuosijuhlaa. Jos kyseinen taistelutarina kiinnostaa enemmänkin, niin tästä linkistä saat wikipedia-annoksen historiasta.


Spirit of Freedom 30yo, 46% (Springbank)

Tuoksu on alkuun miedosti kirpeä, hunajamaltainen ja jopa hieman mineraalinen. Lasiajan myötä hienon vaniljaiset ja tammiset aromit pääsevät valloilleen. Tammi on kauniisti läsnä ja sen mukana on kuivattua hedelmäisyyttä. Syvä paahdettu hunajaisuus ja mieto päärynähedelmäisyys tuo veden kielelle.

Maussa maltaisuus on alussa kirpeämpää ja tuo saippuaisuutta ja kukkaisuutta. Jälkimakua kohden tammiset vivahteet tasapainottavat palettia ja tuovat kaunista mausteisuutta ja kuivattuja hedelmiä. Maltaisuus on hunajaista ja hieman keksimäistä. Suussa öljyistä ja runsasta. Jälkimaussa hunajaisuutta, kypsää tammisuutta, kypsää ananasta ja ripaus kuivattuja hedelmiä.

Hieno blendi, joka pesee mennen tullen monet nuoret mallasviskit. Ei sellainen viski, joka räjäyttää heti ensisuullisella tajunnan, vaan sellainen joka vaatii rauhallisen ajan ja tarjoilee nautinnollista viskimakumaailmaa hyvän tovin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti