16 maaliskuuta 2016

Kilchoman sokkotasting

Pitkästä aikaa pidettiin pienellä kaveriporukalla sokkotasting viskien parissa. Kilchoman on julkaissut vuosittain uusia versioita perusvalikoimaansa kuten Machir Bayt, Loch Gormit, 100% Islayt ja Vintaget. Lisäksi on tullut erilaisia viinitynnyrikypsyttelyja, tai ainakin viimeistelyjä. Osa julkaisuista on päätynyt kaappiinikin, jopa sokkona. Ajattelin, että nyt on aika kerrata eri pullotteiden makumaailmaa.

Kerrataan perusasioita; tislaamo perustettiin 2005, tislaamon linjaus on ollut julkaista kaikki viskit NAS -pullotteina, vaikka monesta pullotteesta tuo ikä on laskettavissa tiedoista. Viskit tehdään osittain omista maltaista, jonka fenolipitoisuus noin 20-25ppm ja loput tulee Port Elleniltä (fenolipitpoisuus n. 50ppm). Perusvalikoimaan kuuluu tätänykyä Machir May, Loch Gorm, Vintaget, 100% Islay, Single Cask, Original Cask Strenght, Port Cask Matured ja Madeira Cask Matured. Uusimpina uutuuksina myös nyt maistosta löytyvä Sanaig, joka on osittain oloroso-sherrytynnyreissä kypsytettyä Kilchomania.


Meidän tämänkertainen maistelu suoritettiin sokkona, joten emme tienneet mitä viskiä kussakin lasissa on. Tai no, tiedettiin mitä viskejä maistelussa on mukana, mutta emme maistelujärjestystä. Tässä blogijulkaisussa viskeillä on jo oma identiteetti (kullakin viskillä oikea otsikko), jotta teidän ei tarvitse kuvauksista arpoa mikä viski on ollut kyseessä.

Tähän asti olen pitänyt parhaimpina Kilchomaneina bourbontynnyreissä kypsytettyjä versioita ja etenkin 100% Islay on vakuuttanut omalla nuorekkaalla makeansavuisella ja puhtaalla räväkkyydellään. Toki ex-bourbon Single Cask- pullotteet ovat toimineet myös lähes poikkeuksetta. Katsotaan miltä vaikuttaa tämän maistelun perusteella, vaikka tietenkään kaikkia valikoiman tuotteita ei saatukaan riviin.

maistelujärjestys vasemmalta oikealle
Kilchoman 100% Islay 5th edition, 50%

Tuoksu on nuorimmsn oloinen viisikosta. Viljasiilon pölyisyyttä, vihreää lehtisyyttä ja raakaa maltaisuutta. New maken makeutta ja hedelmäistä maltaisuutta.

Maussa nuoruus on myös läsnä, mutta ei häiritsevästi, vaan toimii hyvin savuprofiilin kanssa. Tervaista ja lakritsista makeaa savua, joka jatkuu alusta loppuun. Raakuudesta huolimatta erinomainen.


100% Islay 5th edition
Kilchoman Single Cask 169/2008, 59,8%

Tuoksu on edelliseen verratuna kypsempi ja vaniljaisempi. Kylmän raikasta ja puhdasta savuisuutta. Mieto hapan karkkisuus leijailee taustalla.

Maussa kypsempää ja hedelmäisempää aromikkuutta kuin edellisessä. Makea vaniljainen ja miedon kirpeä turpeisuus. Jälkimaussa kevyt tervapastillisuus ja makea vaniljaisuus.


Kilchoman Loch Gorm 2014, 46%

Tuoksu aivan erilainen kahdesta ensimmäisestä. Kumisuutta löytyy, joka ei niin miellytä. Kermatoffeeta, kinuskia ja öljyistä maltaisuutta. Mieto pippurisuuskin. Turpeisuus on hieman "likaisempaa".

Maussa tulee jo selkä savusherryn aromi. Turpeisuus on likaisempaa ja tumman sherryisen vivahteista. Salmiakkia, mietoa tervaa ja miedosti kuivattua hedelmäisyyttä. Kypsemmän oloinen kuin edelliset, mutta ei miellytä niin paljoa.Kilchoman Sanaig, 46%

Tuoksu on selkeästi sherryisin ja tuo makeaa hieman tuhkaista tummuutta. Tuo mieleen lapparin PX Caskin punaisen kynttilävahaisuuden (marjasita ja vahaista).

Maku samoilla linjoilla, eli punaisen marjainen, hieman hunajakynttiläinen ja miedosti tuhkainen turpeisuus. Jälkimakua kohden makeutta, vaniljaisuutta, punaista marjaisuutta ja hunajaa.


Sanaig
Kilchoman Vintage 2008, 46%

Tuoksu on ehkä kypsin näistä viidestä? Bourbonkypsytetyn profiili, jossa turpeisuus taas puhtaampaa ja makean vaniljaista. Muistuttaa kakkosta, mutta kehittyneempi. Turpeisuus ei ole ehkä niin vahvaa. Kilchomanin profiili hyvin esillä.

Maku tuo myös mieleen Kilchomanin tyypillisen puhtaan makean ex-bourbonkypsytetyn profiilin. Makeaa, maltaista ja puhdasta tervaisuutta. Tervaöljytty köysi tulee mieleen. Keskivaiheilla tulee päärynäistä hedelmäisyyttäkin. Jälkimaku pitkä ja makean turpeinen.Sokkona henkilökohtainen paremmuusjärjestys:

1. Kilchoman Vintage 2008 ****
2. Kilchoman 100% Islay 5th edition ****
3. Kilchoman Single Cask 169/2008 ***
4. Kilchoman Loch Gorm 2014 ***
5. Kilchoman Sanaig ***

Hauska huomata, että edelleenkin ex-bourbonkypsytetyt maistuvat mielestäni paremmalta tällä tislaamolla. Uutuus Sanaig jäi nyt hännille, ollen ehkä kattauksen "tylsin". Loch Gormin kanssa hyvin erilaisia, vaikka molemmissa on kohtalaisen voimakas sherryisyys. Mukava maistelu oli, täytynee tehdä uusiksi uusilla pullotteilla. Koko porukan mielestä Vintage 2008 oli paras ja toiseksi sijoittui Single Cask. Sanaigista oltiin kaikki yhtä mieltä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti