17 maaliskuuta 2016

Maitokaupasta: Koff APA ja Olvi APA


Nämä ovat jo kaikkien huulilla, tai ainakin mielessä. Maitokaupassa parikin kaveria kerkesi nappaamaan hyllystä Koffin APAn, samassa kun minä lueskelin tölkin tekstejä. Onko tässä porttiteoria parempiin oluisiin? Voisin kuvitella, että jos nämä eivät tarjoa vieläkään tarpeeksi meille diipadaapailijoille, niin ainakin ne voi tarjota askeleen enemmän kokemusta perusbulkkiin tottuneelle. Mitä nyt tähän asti tarinoita lukenut, niin toiset tykkää Olvista ja toiset Koffista.

Kertoisin hinnat mikäli muistaisin. Olisiko Koff ollut 2,99 € Citymarketissa puolen litran tölkistä. Myös 0,33l tölkkejä sixpäckinä näkyy olevan myytävänä. Kesän puisto-oluiksi varmaankin. Kuulin tästä vihiä jo alkuvuonna ja myöhemmin varmistui Facebookista bongatussa kuvasta, että Sinebrychoff tosiaan tulee mukaan IPA/APA-markkinoille. Humalina Citra ja Mosaic, EBU 35. Tämä on ihan ehta täysmallasolut ilman maustavia ruusunmarjamehuja tmv.

Entä jo kertaalleen vaikutuksen tehneen Olvin APA? Taisi olla aika onnistunut tuote Olvin IPA, joten miksipä ei myös APA. Pidin itsekin IPAsta, vaikka ei se mitään tajunnaräjäyttävää olekaan. Hyvää perus maitokauppaolutta kylläkin. Onkohan uutukaisesta samaan? Humalina Citra, Chinook ja Equinox, EBU 58.


Koff APA, 4,5%

Tuoksussa humala on keskiverto pihkaista ja mäntymetsäistä. Hedelmäisyys on kypsää ja tuo alkuun mieleen ananaksen. Olviin verrattuna tummemman sävyistä ja vähemmän sitruksista. Ajan myötä alta tulee mietoa karamellisuutta ja aavistus tunkkaisuutta. Joka tapauksessa myös mallaspohjan "tuntee" tuoksusta.

Maussa samaa mäntymetsäisyyttä, jossa pihkainen hedelmäisyys on tasaista paletin läpi. Mieto katkeruus, joka on kevyen hedelmäistä. Runko ohut ja kohtalaisen hiilihappoinen. Karamellisuutta keskivaiheilla. Jälkimaussa hedelmäisyys ja alun mieto maltaisuus katoaa. Katkeruus....mikä katkeruus?


Olvi vs. Koff
Olvi APA, 4,7%

Tuoksu on raikkaampi ja sitruksisempi. Hedelmäisyys on puhtaampaa ja trooppisemnpaa (persikka, nektariini) kuin Koffissa. Punaista marjaisuuttakin aavistus. Ei pihkaa eikä havuisuutta. Raikas yleisilme. Tuoksun perusteella vaikuttaa jopa ohuemmalta kuin Koffin APA – mallaspohja ei tässä tule esille. Aika yksinkertainen.

Maussa hedelmäisyyttä, joka väsyy melko pian eikä kanna kovin pitkälle. Jäljelle jää aika ohut runko miedon/keskiverto katkeruuden kera. Vähemmän hiilihappoja kuin Koffissa. Jälkimakuun mennessä maku katoaa lähes kokonaan, jättäen vain greippisän katkeruuden (joka on muuten jo sopivan voimakas APAlle). Mallasrunko on miedon vaalean keksimäinnen.
Minusta kumpikaan ei ole erityisen hyvä, mutta kumpikin on paljon parempi kuin kyseisten panimoiden perusoluet. Näitä juo jo hyvillä mielin ja molemmat vaikuttavat onnistuneelta. Parasta antia näissä on aromihumalointi. Tuoksut oli melko erilaiset – Koff oli havuisempi, pihkaisempi ja karamellisempi, verrattuna Olvin raikkaaseen hedelmäisyyteen. Koff tuntui humalaisemmalta tuoksussa, mutta maussa jälkimakuun mennessä Olvi vie humalakuninkuuden.

Kumpaako ostaisin jatkossa? Riippuu kummantyyppistä tekee mieli nuuskia – havumetsäisempää ja karamellisempaa humalaa --> Koff, trooppisempaa puhdasta hedelmää --> Olvi. Jos haluan myös katkeroa jälkimakuun --> Olvi. Jos perus-koffia ja perus-olvia ostavat siirtyvät näihin, niin se on jo voitto se.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti