17 toukokuuta 2015

Kotitasting 5/2015 – Saisonia kerrakseen

Kaveriporukalla pidetyssä oluttastingissä oli teemana saisonit. Setin kasasin minä, eli syytökset huonoista valinnoista tulisi minun harteille. Koitin valita settiin hieman kirjavammin pullotteita, sisältäen ehkä yhden "perus-saisonin". Halvaksi ei tullut, sillä setin hinnaksi muodostui yli 60€. Yksi oluista oli Systembolagetista (Du Bocq Saison), loput nettikauppojen kamaa.

Saison (a.k.a. Farmhouse Ale) on vaalea, nykyisin noin 5-7% ABV hedelmäinen, reippaammin hiilihapotettu ja mausteinen olut. Näin niinkuin pelkistettynä. Saisonia pantiin aikoinaan maalaistaloissa talvella kesäjuomaksi maatilan työläisille. Tuolloin kepeä ja raikas (yleensä n. 3,5% ABV) olut sopi mainiosti raskaan ja kuuman työpäivän janonsammuttajaksi. Sopii toki nykyäänkin, mutta kelatkaapa mitä siitä tulisi, kun pitkin päivää litkisi "nykysaisonia" pellonreunalla...


Du Bocq Saison 1858, 6,4%

T: Hyvin sitruksinen, kuivan miedon humalainen ja miedon mausteinen (korianteri ja pomeranssi). Raikkaan oloinen. Tuo mieleen Hoegaardenin. Perus Saison.

M: Maku menee tuoksun linjoilla. Kevyt, raikas ja miedosti kuivan humalainen. Belgihiivaisuus on kuivaa ja aromikasta. Ihan perus hyvänoloinen ja helppo saison, joka ei nosta kuitenkaan erityisiä viboja.
To Øl Fuck Art – The Heathens Are Coming, 5,4%
Pantu De Proefbrouwerij. Tuotekuvaus: Be afraid! Be very afraid! This puppy is twisting history. It is a grissette from back in the days when mother nature was a young stud. Twisted with a smack load of hops and fermented with Brettanomyces.

T: Vau. Onpa herkullinen tuoksu. Hedelmäisyys, jossa kiva hapan twisti, on huumaavaa. Tässä on sitä funkya. Mieto samppanjainen vivahde ja maltaista makeutta. Sitruksiset ja passionhedelmäiset aromit ovat selvästi esillä. Erinomainen tuoksu. Mahtava suorastaan.

M: Maku alkaa kevyen happamalla hedelmäisyydellä, joka kääntyy kuivemmaksi ja nahkean hedelmäiseksi. Saisonin piirteet tulevat eniten lopussa esille kuivana pistävyytenä ja humalaisuutena. Hedelmäisen IPAn ja Saisonin yhdistelmä. Tuoksu lupaili ehkä enemmän (varsinkin hedelmäisyyttä), mutta kyllä tämä aika hyvää on. Onnistuneen oloinen tuote.
8 Wired Chardonnay Barrel Aged Saeson, 7%
Pantu Renaissance Brewingilla. Olutta on kypsytetty yli vuoden Chardonnay-viinitynnyreissä Brettanomyces-villihiivan kera. Vuosikerta 2012. Maltaina Pilsner, Wheat, Munich, Carabelge. Humalina Motueka ja Kohatu.

T: oh nou. Kuka laittoi lahnan olutlasiini? Aika kalainen ja hapan tuoksu. Hyvin valkoviininen ja kylmän leväinen. Viinisyys peittää melkein kaiken muun allensa. Sitruksista happamuutta, mietoa tammitynnyrisyyttä ja levää. Onneksi tuoksu raikastuu melko nopeasti ja päästää pinnalle lambicmaista happamuutta ja tammitynnyrin mausteisuutta.

M: Maku yllättää tuoksuun nähden. Aluksi tulee valkoviinistä ja jopa manzanilla-sherryn hapokkuutta ja pähkinäisyyttä, mutta maku katoaa todella nopeasti. Lähes olemattomasti hiilihappoja. Jälkimakuun jää pieni pippurisuus ja mieto tammisuus. Kuivattaa suun ja jättää pienen pikanttisen vivahteen. Liian lyhyt.
Brooklyn Sorachi Ace, 7,6%
Jenkki-saison, jossa maltaina vain Pilsner-maltaita ja humalina Sorachi Ace. Belgihiivaa ja samppanjahiivaa. IBUja 34. Tarkempi kuvaus panimon sivuilta.

T: Mukavan erilainen. Mentholinen ja samppanjainen hiivaisuus. Humala tuo sellaista mentholista ruohoisuutta. Pihkaa, piparminttua, mentholia ja ruohoa. Raikas. Hyvä tuoksu.

M: Maussa tulee raikas kevyen samppanjainen hiivaisuus, jonka ympärillä tuntuu piparminttu. Sellaista mietoa piparminttuista purukumia. Hedelmäisyys tulee vihreinä omenina. Jälkimaussa mieto hedelmäinen makeus. Puolikuiva suutuntuma. Saisonille ominaista hieman kuivaa pistävyyttä. Oikein hyvä.
Against the Grain Fruitis The Farmer Beescake, 8%
Amerikkalainen Saison. Maltaina Pilsner, Vienna ja Munich. Lisäksi Spelttivehnää (alkuvehnä), hunajaa. Kypsytetty kuusi kuukautta terässammioissa hunajamelonien ja Cantaloupemelonien mehun kera. Lisätty vielä villihiivaa (Brettaa).

Tuotekuvaus: Another Funked Up Belgian style saison finished with Brettanomyces. The grain bill includes Pilsner, Vienna and Munich malts. The addition of spelt provides a crisp, dry finish and 60# of honey gives it a complex sweetness and lighter body. We fermented with a Belgian Saison yeast and then tucked this away for 6 months in steel wine barrels where we added the juice of hundreds of pounds of cantaloupe and honeydew melons. Then inoculated the barrels with a wild yeast, Brettanomyces Bruxenellenis to eat the extra melon sugar and produce funky flavors. If that is not interesting enough we bottle and keg conditioned (naturally carbonated) the entire batch using only yeast, more honey and melon juice (that’s crazy stuff there folks). The resulting beer is fresh, fruity and funky.

T: Tuoksussa on maltaista kevyen pistävää pippurisuutta. Selkeästi brettan tuomaa mietoa hedelmäistä happamuutta. Melko raikas ja tuhti samalla. Aavistuksen jogurttimainen happamuus. Maltaisuus tuo myös ruikiille ominaista mausteisuutta.

M: Maku on myös hieman tummempi kuin edellisissä. Brettan hapan hedelmäisyys on hyvällä tasolla esillä. Pistävä humala kuivattaa jälkimakua. Alkoholi tulee aavistuksen verran esille. Kokonaisuudessaan kuitenkin aika hyvä.Illan ranking:

1. Brooklyn Sorachi Ace *****
2. To Øl Fuck Art – The Heathens Are Coming ****
3. Against the Grain Fruitis The Farmer Beescake ****
4. Du Bocq Saison 1858 ***
5. 8 Wired Chardonnay Barrel Aged Saeson ***

Kaikki maistellut oluet olivat mukavan erilaisia, vaikka kaikissa oli hyvin tunnistettavissa saisonin piirteitä. 8-wired oli ehkä kauimpana tästä tyylistä. To Øl:n tuoksu oli ylivoimaisesti houkuttelevin, vaikka Sorachi Ace teki myös vaikutuksen minttuisella mentholisuudellaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti