21 toukokuuta 2015

Founders Pale Ale & Centennial IPA

Here we go again! Laseihin pääsi taas Foundersin tuotantoa. Viimeksi Porteria, nyt kesäisemmin pale alea ja IPAa. Oluttupa Viisi Pennissä tuli maistettua Foundersin Centennialia hanasta, joka maistui hyvin maukkaalle ja tuoreen hedelmäiselle IPAlle. Alkon hyllyiltä on lasipullo-Centennialia löytynyt jo jonkin aikaa (3,90€/0,33l) ja tämä sai hiljattain kaverikseen tölkkiversion (3,75€/0,33l).

Michiganilaisen Foundersin Centennial IPA on saatavilla ympäri vuoden (perusvalikoima) ja on humaloitu yhdellä humalalajikkeella – Centennialilla. Tuliko yllätyksenä? Katkeruutta tässä "single hop" -IPAsta löytyy 70 EBU:n verran. Maltaiksi Alkon sivut ilmoittavat ainoastaan Crystal-maltaat.

Ennen IPAa maistellaan kuitenkin maltillisemmin humaloitu Pale Ale, jonka tuli tilattua Hollannin markkinoilta. Pale Ale on myös humaloitu yhdellä humalalajikkeella, mutta Centennialin sijaan Cascadella, joka tuo olueen 35 IBUa. Päiväyksiä ei lasipullosta enää löytynyt, joten jäänee arvoitukseksi. Centennial IPAn parasta ennen oli merkattu 03/10/15.Founders Pale Ale, 5,4%

T: Pähkinäisen ja kuivan maltainen. Humala on piilossa, tai ehkä jo parhaimmat päivät nähnyt. Miedosti nahkeaa ja pölyistä hedelmäisyyttä, josta tulee mieleen hedelmien kuoret ja greippi. Ei kovin voimakas, pikemminkin vaisu.

M: Raikas ja kuiva. Hedelmäisyys on mietoa ja nahkeaa, jossa greippi on selkeimmin esillä. Jälkimaku kuiva, rauhallinen ja kevyen humalainen. Kaipaisi enemmän hapokasta hedelmäisyyttä.


Founders Centennial IPA, 7,2%

T: Kuiva, mutta raikas humalaisuus tulee aromikkaasti nenään. Miedon ruohoisa, pihkainen ja havuinen. Maltaisuus tulee karamellisena makeutena ja toffeena. Aavistus kirpeää hedelmäisyyttä ja hiivaa. Sopusuhtainen ja kestävä tuoksu.

M: Maussa humala ja maltaisuus ottaa vallan. Humalat tulee tuoreena havuisena ja hedelmäisenä. Kuivaa ruohoisuutta (kannabis) ja miedosti pihkaista havuisuutta. Maltaisuus jättää suutuntumaan hieman karamellista tahmeutta, mutta on muuten melko rapsakka. Jälkimakuun jää greippisää katkeruutta ja mietoa karamellisuutta. Maukas IPA, vaikka hanaversio vakuutti paremmin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti