04 toukokuuta 2015

Founders Porter

Kovin moni olut ei vielä ole onnistunut saamaan minulta viisi pikaria ja hymynaamaa. Otsikon oluen valmistaja on kuitenkin tehnyt imperial stoutin, joka onnistui kyseisessä asiassa. Se oli taivaallinen stout, kuohkea, silkin pehmeä, maukas ja pitkä kuin nälkävuosi. Olen tuota koittanut nettikaupoista metsästää, mutta toistaiseksi ei ole onni potkinut.

Rima on siis kohtalaisen korkealla, kun kyseisen panimon porter kaatuu lasiin. Founders Porter on yksi arvostetuimmista ja parhaiksi reitatuista portereista jota maailmasta löytyy. Itse en kyseistä olutta ole vielä ennen tätä hetkeä päässyt maistamaan, mutta muutama ystävä on jo tuota hehkuttanut ja suositellut useaan otteeseen.

Eipä siitä kovin kauaa ole, kun kyseisen panimon maitokauppavahvuinen All Day IPA vei parhaimman oluen tittelin omassa IPA/APA testissäni. Onko tuo Founders todellakin noin kova panimo? Kohta asia saattaa saada vahvistusta. Hiljattain maistamani KBS ei kuitenkaan vakuuttanut niin kovin kuin olisin toivonut. Founders Porter kuuluu panimon jatkuvaan vuosituotantoon.
Pours silky black with a creamy tan head. The nose is sweet with strong chocolate and caramel malt presence. No absence of hops gives Founders’ robust porter the full flavor you deserve and expect. Cozy like velvet. It’s a lover, not a fighter.

Founders Porter, 6,5%

T: Nam. Tumman suklainen ja sopivan paahteinen. Makeus ja kuivuus on hienosti tasapainossa. Humala pilkahtaa ympäriltä esille. Kaakaota, muroja ja muscovadosokerin miedon lakritsista aromikkuutta. Suklaa on tässä kauniisti esillä. Aika herkku tuoksu, vaan entä maku?

M: No mitä nyt taas?!? Ei ole totta. Maukumaailma on jälleen upean tasapainoista. Tummaa suklaata, vahvaa kaakaojauhoa, kauramuroja, makeaa leipää, lakritsia ja vaniljaa. Suutuntuma aivan loistavan pehmeä ja täyteläinen. Tämä on hemmetin hyvää. Jälkimakuun jää juuri sopiva paahteisuus ja mieto makeus.Ei voi muuta sanoa, kuin että aivan huikeaa settiä tältä panimolta. En tiedä onko tämä kypsynyt näin mahtavaksi (päiväys 7/2015), mutta makumaailma on niin tasapainossa, ettei voi kuin ihailla. Samaisen panimon imperial stout on hieman rikkaampi maultaan ja vielä täyteläisempi, mutta eipä omena ole kauas puusta putonut tämänkään kohdalla.

1 kommentti:

  1. Anonyymi5/5/15 06:12

    Veikkaan, ettei tuota voi ottaa Alkoon koska etiketissä sanotaan oluen olevan "sexy".

    VastaaPoista