12 toukokuuta 2015

Alkosta: Glenlivet Nadurra Oloroso, 60,7%

Otsikon viski tuli markkinoille jo jonkin aikaa sitten pidempään markkinoilla olleen 16-vuotiaan Nadurran rinnalle. Tällä hetkellä Nadurraa on kolmea eri versiota, Nadurra 16-vuotias, Oloroso (NAS) ja First Fill Selection (NAS). Näistä toki lölytyy myös 48% travel retail -versiot. First Fill Selection eroaa 16-vuotiaasta lähinnä siinä, että sen kypsytysaika vaihtelee ja tynnyrityyppinä käytetään first-fill bourbontynnyreiden lisäksi Virgin Oak -tynnyreitä.

16-vuotias Nadurra, joka on kypsytetty koko ikänsä ensimmäisen täytön ex-bourbontynnyreissä, muistetaan hedelmäisenä ja raikkaana viskinä. Päärynä, vihreä omena, maltaisuus ja sitruksisuus tulee ensimmäisenä mieleen. Otsikon viskiltä voinee odottaa ihan eri makumaailmaa, sillä se on saanut kypsyä ensimmäisen täytön Oloroso-sherrytynnyreissä. Muistin virkistykseksi, Oloroso on kuiva espanjalainen väkevöity viini, jota on kypsytetty vähintään 3-vuotta solera-menetelmällä.

Nadurra tulee gaelin kielestä ja tarkoittaa "luontaista", tai "as it is" ja sillä halutaankin tuoda esille näiden viskien luonnetta ns. suoraan tynnyristä: tynnyrivahvoja (ei travel retail), värjäämättömiä ja kylmäösuodattamattomia.

Nadurra Oloroso oli melko pitkään hieman kiven takana, kunnes se alkoi levitä nettikaupoissa. Suomeenkin tätä toivottiin harrastajapiireissä ja asiasta oltiinkin yhteydessä Alkon hankintaan. Alkon hankinta suhtautui positiivisin mielin kokoamaani "toivelistaan" ja oli välitti toiveemme maahantuojille. Nyt noin pienen odottelun jälkeen saimme jo yhden listan viskeistä, Nadurra Oloroson, Alkon tilausvalikoimaan.


The Glenlivet Nadurra Oloroso, 60,7% (OLO614)

T: Ilman vettä tuoksu on hieman kireä ja hyvin sulkeutunut. Maltaisuus ja kevyt sherryisyys tulee esille. Veden kanssa vasta alkaa tapahtumaan. Hunajamaltainen, kanervainen ja hedelmäinen. Hedelmäisyys tulee kuivattuina trooppisina hedelminä (ananas, papaija, aprikoosi). Hunajaisuus on vahvasti esillä. Sherry on hyvin pehmeää ja ei rönsyile.

M: Ilman vettä tiukka ja sulkeutunut. Pippurinen ja terävä. Jälkimaussa kyllä sherryisyys pääsee hyvin esille ja vivahteita löytyy, mutta kyllä tämä vettä kaipaa. Veden kanssa maitosuklaisuus, hunajaisuus ja hedelmäisyys valloittavat. Suutuntuma on hunajainen, hieman öljyisä. Maltaisuus on tässä melko vahvasti esillä. Jälkimakuun avautuu sherryn mausteisuutta. Kestää vettä todella paljon. Maukas viski, joka kaipaa vettä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti