21 toukokuuta 2015

Alkosta: Great Divide Hercules Double IPA

Tänään kipasin hakemaan Alkoon tulleen uutuuden, Great Divide Brewingin Hercules DIPAn. Kyseessä on double imperial pale ale, jonka listautumispäivä alkoihin oli 18.5. Reilu kuuden euron hinta ei edes kirpaise, sillä tällä kertaa saatiin varsin tuoretta tavaraa – olut on pantu tämän vuoden huhtikuussa ja lähetetty matkaan hyvissä ajoin. Parasta ennen on merkattu marraskuulle 2015. 

Hercules on panimolla ympärivuotuisessa tuotannossa ja ladattu isosti maltailla ja maltailla, eikä alkoholivahvuudessakaan olla säästelty – 10% ABV pitää huolen, että runko pysyy kasassa. Panimon kotisivuilla sanotaankin hyvin kyseisestä oluesta: "Hoppier, maltier and with more alcohol than a standard IPA, Hercules Double IPA definitely is not for the faint of heart.". Nyt ei siis ole kyseessä kevyttä kesäipaa, vaan raskaampaa sarjaa. 

Oluen valmistuksessa on käytetty Simcoe-, Amarillo- ja Columbus-humalia, mutta maltaita en onnistunut löytämään. IBUja kerrotaan olevan 85. Great Divide Hercules Double IPA, 10%

T: Alkuun hieman tunkkainen ja hyvin greippinen. Hetken lämmettyä karamellimaltaisuus tulee vahvasti esille. Toffeeta, kermatoffeeta ja hieman leipäistä puuroisuutta. Humalat tuovat vahvasti greippiä ja männyn neulasia. Lämmin mäntymetsä tulee mieleen. Humalien lisäksi tämä on runsaan maltainen tuoksultaan. 

M: Suutuntuma tuhti ja raskas. Ei kuohkea, mutta tahmea ja maltainen. Greippi tulee kuivana ja vahvasti. Karamellimaltaisuutta on reilusti, mutta myös makean hedelmäistä maltaisuutta löytyy. Tämä ei tosiaan ole kepeä ja raikas. Humala ja maltaisuus on kuitenkin hienosti sopusuhdassa. Hedelmäisyys tulee havuisena ja kuivattuina hedelminä. Jälkimaku pitkä ja greippisän katkera, mutta ei ammu lainkaan yli. Lopussa myös kuivaa pähkinäisyyttä. Onhan tämä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti