01 toukokuuta 2015

Founders KBS ja Oluttupa Viisi Penniä


Olutopas-foorumilta sain jokunen aika takaperin vihiä, että Foundersin KBS olisi rantautumassa Suomeen. En koskaan aiemmin ollut maistanut kyseistä olutta, joten hieman heräsi mielenkiinto. Kyseessä on melko rajallisesti saatavilla oleva olut ja vielä ihmeellisempää asiasta teki se, että olutta saatiin Suomeen. 

Muutama kysely oikeille tahoille ja soitto muutamaan ravintolaan selvitti, että kyseistä olutta oli rantautunut 30.4 kylmäkaappeihin. Itse asiassa soitto varmisti sen, että olutta laitettiin kylmään. Kiitos siitä oluttupa Viisi Penniä. Edessä oli siis matka kyseiseen ravintolaan, jossa en aiemmin vielä ollutkaan käynyt.

Oluttupa Viisi Penniä sijaitsee Helsingissä osoitteessa Mannerheimintie 55. Ravintola avasi ovet 1.10.2014 ison remontin jälkeen. Ravintolan historia juontaa paljon pidemmälle, aina vuoteen 1956. Nimen ravintola on saanut tullimaksusta, joka aikoinaan kerättiin Helsinkiin saapuvilta kauppiailta. Ravintolan tilat ovat melko mukavan oloiset sohvineen ja baaritiskeineen. Tilaa on runsaasti, vaikka paikka onkin melko täynnä näin vappuaatona. Valikoimaa löytyy runsaasti oluiden puolesta, olisikohan noin kolmisenkymmentä oluthanaa ja kuusi isoa olutkaappia. Hanoissa runsaasti kotimaisia oluita, mutta myös ulkolaisia vahvistuksia. Löytyi tuolta yksi Real Ale -hanakin. Hinnat ovat mielestäni sopivalla tasolla. Otsikon KBS makosi noin 11€. Viskien osalta on vielä parannettavaa. Nyt hyllyiltä löytyi kyllä peruspullotteiden ulkopuoleltakin valinnanvaraa, mutta määrä jäi melko vaatimattomaksi. Vai oliko ne jossakin piilossa? Henkilökunta oli asiantuntevaa ja palvelevaa. Paikalla näytti olevan myös kiva terassi. Kelejä odotellessa. Tsekkaa raflan kotisivut @ Oluttupa Viisi Penniä.

Ennen otsikon olutta pyysin lasiin hanasta löytyneen Founders Centennial IPAn. Tätä on saatavilla myös Alkosta, mutta hanaversiota en ollutkaan aiemmin maistanut. Tuoksu oli erittäin paljon mieleeni. Runsas kirpeä hedelmäisyys teki vaikutuksen. Humala oli tuoretta ja juuri sopivalla tasolla. Maussa oli humalat ja hedelmät hyvin tasapainossa. Tämä oli erittäin maukas. 


Centennialin jälkeen oli aika siirtyä illan "the olueen". Founders KBS 2015, 11,2% (pullotettu 2/2015). Aiemmin (<2009) olut tunnettiin nimellä Kentucky Breakfast Stout. Huhujen mukaan nimen muutokseen vaikutti se, ettei olutta valmistettu Kentuckyssa. Niin tai näin, myös oluen speksit muuttuivat tuolloin – 10% ABV nousi 11,2% ABV ja IBUt 25:sta 70:een. Oluen valmsituksessa on käytetty suklaata ja kahvia ja sitä on kypsytetty bourbontynnyreissä vuoden päivät. Ihan kivat speksit, tosin kahvi ei minua ole yleisesti vakuuttanut oluenvalmistuksessa. 

Tuoksu oli alkuun alkoholinen, makean vaniljainen ja tamminen. Lämmetessä alkoi kahvin piirteet korostua ja suklaakin tuli hieman kuivemmin esille. Alkoholisuus vaivasi mielestäni ajoittain vielä lämmettyäkin. Itseasiassa vielä tunnin jälkeenkin löysin sitä. Tumma suklaa ja vaniljaisuus teki kyllä vaikutuksen, mutta tuoksun perusteella tämä tuntui jokseenkin ohuelta ja hieman esanssiselta. Tuoksu ei siis vielä räjäyttänyt pankkia. 

Maussa tuntui paahteinen, vaniljainen ja suklainen maltaisuus. Suutuntuma on kuohkea ja runsas, mutta samalla jotenkin ohut. Ei mielestäni sillä tasolla kuin tällaisessa oluessa kuuluisi olla. Kahvi on voimakkaasti läsnä, samoin tumman kuiva suklaisuus. Alkoholi maistuu läpi vielä pidemmänkin ajan jälkeen. Ohuehko runko ja alkoholisuus rokottaa kokonaisuutta. Jälkimaku jätti kyllä mukavaa suklaisuutta ja kahvia, mutta kyllä minä tältä toivoin paljon enemmän. Ei ole ainakaan hypensä arvoinen. Panimon "perus" Imperial Stout on paljon parempi. 


Kuva: Founders

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti