30 huhtikuuta 2015

Nikka Single Cask Coffey Grain 2000, Cask #231298, 63%

Yleisesti mallasviskit tislataan pannutislaimilla (pot still) ja jyväviskit kolonnitislaimilla (Coffey Still, continuous still, column still). Jälkimmäinen menetelmä tislaa siis jatkuvatoimintaisesti kolonnissa tislettä, jolla saavutetaan jopa 95% alkoholivahvuus perinteisen pannutislauksen 70-75% sijaan. Voidaankin kuvitella massatislausta tavallaan craft-tislauksen sijaan. Kolonnitislauksessa tisle ei saa pannutislauksen kaltaisia aromeja ja vivahteita. Tarkoitus onkin tislata mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti. Aeneas Coffey on herra, jolta tämä menetelmä on perinnyt nimen.

Otsikon japanilainen viski on valmistettu Coffey-tislauksella Miyagikyon tislaamolla, jossa on käytössä kaksi vuonna 1963 Skotlannista tuotua coffey-tislainta. Nämä tisleet menevät yleensä sekoiteviskeihin, mutta nykyään Nikka pullottaa rajattuja eriä näitä coffey single cask -pullotteita. Saatavana on Coffey Grain- ja Coffey Malt -pullotteita, joita löytyy single cask- ja laimennettuna 45% -versiona.

Tämä otsikon Single Cask Coffey Grain on tislattu marraskuussa 2000 ja pullotettu heinäkuussa 2012. Se tekee reilu 11-vuoden ikäisen jyväviskin, jonka valmistuksessa on käytetty pelkkää maissia. Valmistajan sivuilla mainitaan tynnyriksi "remade hogshead", eli olisiko tämä sitten ehostettu vanha hogshead.

Kuva: whiskymerchants

Nikka Single Cask Coffey Grain 2000/2012, Cask #231298, 63%

T: Varsinkin alussa melko voimakas etanolin tuoksu. Tämä antaa hetken hengitettyään tilaa kauniille kukkaistuoksuille ja hennolle mausteisuudelle, josta tulee mieleen kardemumma ja neilikka. Makean viljaisa. Mielessä käy myös nuori bourbon. Kukkaisuus ja tammisuus sopii kivasti yhteen ja jyvän napakka ja hieman pistävä rouheus tuo runkoon tuhtiutta. Vesilisä tuo makeutta ja tammea. amerikkalaisen viskin piirteet hieman korostuvat.

M: Maussakin etanoli puskee läpi. Ympärillä on runsaasti mausteisuutta, tammea ja exoottista hedelmää (passion, papaija), sekä kypsää luumua. Hyvin nuorekasta (hieman new make tyyliä), mutta tähän tarttunut mausteisuus ja makujen kirjo hämmentää. Vesilisällä sokerinen makeus ja vaniljaisuus korostuu. Prosenteista huolimatta kohtalaisen maltillinen suussa. Jyvän pistelevyys on kuitenkin havaittavissa.

Aika mielenkiintoinen viski. Eksoottista kukkaisuutta ja runsaasti amerikkalaisen nuoren jyväviskin vaikutteita. Tammisuus ja kukkaisuus teki tästä melko kesäisen. Alkoholi kuitenkin tuntui tuoksussa aika jyrkästikin ja rauhoittui vasta pidemmän ajan jälkeen. Sokkona olisin melkein kallistunut nuoreen maissiviskiin. Tämä käykin järkeen, kun jälkikäteen opiskelin viskin taustoista ja ilmeni, että kyseiseen jyväviskiin käytetään pelkästään maissijyvää. Vaimon mielestä maussa tuli selkeä salmarin vivahde.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti