14 huhtikuuta 2015

Maitokauppaolut: Ruosniemen panimon Sihteeri

Nyt kun maitokauppaoluiden makuun päästiin, niin miksipä ei jatkaa samalla linjalla. Tuli kierreltyä muutamat paikalliset maitokaupat ja oluthyllyjä tutkiskellessa löytyi useampi toinen toistaan mielenkiintoisempi olut. Kohta puoliin saadaan myös maitokaupan vehnäkuningaskin selville, kun maistoon pääsee melkein tusinan verran vehniksiä maitokaupoista. Ah, siinäpä mieluinen haaste. Vielä kun tulisi aurinkoisia päiviä.

Yksi mielenkiintoisista oluista, johon kaupan hyllyillä törmäsi, oli Ruosniemen panimon Sihteeri. Tämä sihteeri on blondi ja se tuli jo kertaalleen koeajettua 2014 SOPPissa. Tuolloin ei ollut ihme, että olut maistui mukavasti, kun oli 30 asteen helle. Oli kiva huomata, että näitä pienpanimoiden oluita löytyy jo kohtalaisen laajalti täältä pk-seudun hyllyiltä. Nyt törmäsin kyseiseen yksilöön Sellon ja Iso-Omenan Citymarketissa, sekä Olarin Prisman hyllyllä. Myös Kampin Supermarketissa näytti olevan hyllyssä muutamaa Ruosniemen olutta.

Sihteeri on belgityyliin maustettu korianterilla, inkiväärillä ja mustapippurilla. Maltaina on käytetty kuitenkin ohraa, eli kyseessä ei ole witbier, vaan ennemminkin mennään saisonin suuntaan. Humalina löytyy Saaz ja Styrian Golding. Alkoholivahvuus on kevyet 4,1%, eli tätä voi huoletta nauttia vaikka janoonsakin. Panimon sivuilta löytyy kepeä luonnehdinta oluesta:

"Vaaleasta rungostaan ja vaahtoavasta luonteestaan huolimatta panimotoimiston terävin kynä löytyy Sihteerin penaalista. HR-osaston pippurinen moniosaaja ryntäilee palaverista toiseen väistellen kollegoidensa kuivakkaita heittoja."
Ruosniemen panimo Sihteeri, 4,1% (8/15 76)

T: Farmhouse alen kaltaista aromikkuutta. Hyvin sitruksinen ja kevyen pippurinen. Sitruksisuus on vaikuttavaa ja tuo itse hedelmälihaisuutta sekä appelsiinin ja sitruunan kuorta. Kevyt puppurisuus tuo mieleen maustepippurin sekä valkopippurin ja antaa samalla kevyen pistävän tatsin. Humala ja hiiva tuo etäisesti mieleen brettanomycelle ominaista nahkaista maanläheisyyttä ja sehän passaa. Humala peittyy sitruksisuuden alle. Kyllä kelpaa.

M: Jes. Mainiota, että myös maussa löytyy samoja elementtejä. Sitruksisuus on ensimmäinen joka ryöppyää esiin, jopa miedon mehumaisesti. Suutuntuma on minusta juuri sopivan kuohuva ja rapea (eikä lainkaan ohut). Sitruksisen hedelmäisyyden lisäksi taustalla löytyy hyvin miedosti samaa pippurisuutta kuin tuoksussa ja ennen jälkimakua tulee myös kevyttä hiivaisuutta esille. Jälkimakuun jää saisonin tyyliin kuivahkoa humalaa, joka on tässä oluessa aika kevyttä.

Nyt täytyy antaa tunnustusta. Minusta tämä on helkkarin hyvä olut maitokauppoihin. Aivan loistava kesää ajatellen ja miksei kevääseen ja syksyynkin saunan kumppaniksi. Kevyt ja raikas sitruspommi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti