10 huhtikuuta 2015

Iso-Omenan Alko – kaiken haukun alta löytyy positiivinen kipinä


Faktanakki: kaikki sitä dissaavat, huono valikoima, monopoli sitä, monopoli tätä... kuulostaako tutulta? ALKO. Suomen ainoa virallinen alkoholia myyvä taho, jota ainakin lähes kaikki olut- ja viskiharrastajat mollaavat. Nyt en kuitenkaan keskity haukkuihin, vaan tuon oman positiivisen palautteen julki.

Asia on nähkääs niin, että siellä missä asun, (Espoo) sattuu olemaan astetta parempi myymälä, Alko Iso-Omena. Tätä mieltä ainakin itse olen ja tämä perustuu viiden vuoden kokemukseen. Kyseisen myymälän henkilökunta ansaitsee kiitokset hyvästä asiakassuuntautumisesta ja palvelualttiudesta. Eikös Alkolla ollut joku slogan, että "palvelu asuu Alkossa"? Ehkä siinä on jotakin perää. Tilaukset tilausvalikoimista ja toisista myymälöistä ovat hoituneet mutkitta ja vaivattomasti. Sähköposteihinkin vastataan hyvin nopeasti ja asiallisella asenteella.

Iso-Omenan Alkon valikoimat tuntuvat olevan sieltä parhaimmasta päästä – hyllystä löytyy lähes poikkeuksetta uusimmat uutuudet ja olen tuolla tilausvalikoiman tuotteitakin bongannut. Tiedän ainakin muutaman tapauksen, kun hyllyyn on otettu tuote, joka on suuremmissa erissä tilattava – ei ole tarvinnut koko satsia ostaa kotinurkkiin. Tämä on hieno asia. Toki Alkon valikoimat on suppeita jos verrataan esimerkiksi naapurimaamme Ruotsin vastaaviin valikoimiin, mutta ne mitä löytyy, löytyy melko hyvin Iso-Omenasta. Kiitos.

Olin yhteydessä myymälään ja asiakaspalveluun, josta kyselin muutamia tietoja liittyen valikoimahallintaan ja valikoimiin. Kuka valikoimista päättää? Minkä verran pyritään pitämään tilaustuotteita? Voiko asiakas vaikuttaa valikoimaan? Näitä kysymyksiä olen ajan saatossa kuullut useampia kertoja. Ohessa muutama esittämäni kysymys, joihin sain sen verta kattavat vastaukset, että olen lainannut ne lähes sellaisenaan.

Iso-Omenan Alkon olutvalikoimaa (osa)
Iso-Omenan Alkon viskivalikoimaa

Millainen politiikka Alkolla ja Iso-Omenan Alkolla on oluiden ja viskien valikoimahallinnasta?

Alko on juuri uudistamassa valikoimanhallintaa ja uudessa mallissa, joka on toiminnassa kesäkuusta 2015 lähtien, Alkon myymälöiden valikoimasta keskimäärin 25% on paikallisesti myymälässä päätettyä valikoimaa. Myymälässä päätökset tehdään usein tuotevastaavan ja myymäläpäällikön toimesta mutta asiakastoiveita käydään yhdessä myymälätiimissä läpi. Paikallisesti päätettyä valikoimaa voidaan uudistaa jatkuvasti ja tähän pyritäänkin, jotta valikoima pysyy jatkuvasti asiakkaalle tuoreena. 

Keskitetysti ohjattu valikoima päivittyy myös neljän kuukauden välein. Keskitetysti ohjatussa valikoimassa huomioidaan valikoiman leveys (eri tyyppisiä tuotteita saatavilla) ja valtakunnallisesti myydyimmät tuotteet saavat aina laajemman peiton.

Tuoteryhmäpuu-ajattelussa tuoteryhmät on ensin jaettu alatuoteryhmiin, ja näiden alla kuluttajien samankaltaisiin tarpeisiin vastaavat tuotteet on järjestetty segmentteihin. Kaikki samassa segmentissä olevat tuotteet täydentävät toisiaan. Segmenttien tuotteita ohjataan myyntinsä mukaan myymälöille. Segmenttien sisällä tuotteet kilpailevat keskenään ja segmentin suurimmat tuotteet saavat laajempaa peittoa kun pienemmät tuotteet. 


Alkon myymälät on lisäksi jaettu 15 tyyppiin (pohjautuen myyntiprofiiliin ja kokoon), ja segmenttejä ohjataan myymälätyypeille niiden myyntirakenteiden mukaan. Uuden ohjausmallin perustana oleva tuoteryhmäpuu pohjautuu tekemiimme osto- ja kuluttajatutkimuksiin."


Kuinka monta erilaista olutta ja viskiä Alkolla on tällä hetkellä valikoimissa? Minkä verran oluista on kotimaisia? Entä minkä verran näistä löytyy Iso-Omenan myymälästä?

Alkon valikoimissa on 170 viskiä ja 255 olutta. Tuotelukumäärät vaihtelevat lähes päivittäin – uutuuksia tulee viikoittain ja tuotteita poistuu kuukausittain, lisäksi kertaerät / kausituotteet myyvät tietyn hetken ajan, jonka niitä riittää.

Iso-Omenassa oluita on 187 tuotetta, joista kotimaisia 55. Määrissä on mukana muutamien tuotteiden kohdalla erikokoiset monipakkaukset. Tilausvalikoimaa ei meillä ole tällä hetkellä yhtään tuotetta johtuen tulevasta valikoimanhallinnan muutoksesta.


Tämän kysymyksen tajusin jälkeenpäin olleen hieman turha, sillä Alkon nettisivuiltahan löytyy valikoimat kattavasti. Sortata voi mm. tuoteryhmittäin, myymälöittäin, maittain, hintaperusteisesti, uutuudet  ym ym. Viime vuoden alusta olemme saaneet nähdä myös väkevien alkoholijuomien valikoiman. Pikaisella katsauksella Iso-Omena vaikutti olleen kärkisijalla olutvalikoimassa.

Alkon hakukone nettisivuilla

Miten Alkon tilausvalikoiman oluet näkyvät myymälässä ja miten tilausvalikoima toimii?

Kaikkia tuotteita on tilattavissa kaikkiin myymälöihin. Yleensä tuotteet toimitetaan varastosta tilausjärjestelmän kautta, mutta joskus tosiaan kun tuote on loppumassa kokonaan, sitä voidaan tilata myymäläsiirtona toisesta myymälästä.

Ainoan poikkeuksen muodostavat Arkadian erikoisvalikoiman sekä tilausvalikoimassa olevat vain paikallisesti saatavat pientuottajien tuotteet. Paikallisesti saatavia tuotteita toimittaja on sitoutunut toimittamaan vain tiettyyn määrään myymälöitä, joihin niitä voi tilata tai löytää hyllyiltä. Ylipäänsä myymälässä voidaan pitää yhteensä 30 tilausvalikoiman tuotetta hyllyvalikoimassa. 


Tilausvalikoiman tuotteiden tilaaminen on Iso-Omenan Alkon tapauksessa helppoa verkkotilauksen kautta. Tilattuaan asiakas saa viestin myymälästä kun tuotteet ovat noudettavissa tämä kestää yleensä 2-5 päivää.


Onko tilausvalikoimaan tullut muutoksia lähiaikoina? Mitä kävi nk. "koreille"?

Jatkossa uudessa valikoimanhallinnassa ei ole enää käytössä ”koreja”, vaan valikoima on jaettu reiluun 200 tarvelähtöiseen segmenttiin, joita kohdennetaan myymälään ja näin varmistetaan keskitetyn ohjauksen laaja valikoima. Lisäksi myymälät aina kuuntelevat herkällä korvalla oman asiakaskuntansa toiveita ja pitävät sellaisia tuotteita valikoimassaan.


Voiko asiakas vaikuttaa valikoimiin?

Myymälät seuraavat tuotteiden myyntiä ja asiakaskunnan toiveita, joten esittämällä toiveita henkilökunnalle voi vaikuttaa paljonkin, ja vielä ostamalla näitä tuotteita ne pysyvätkin myymälän valikoimassa.

Alkon viskivalikoimaa vuodelta 1989

Onko sinulla positiivisia kokemuksia tietyn Alkon palvelusta? Käy kommentoimassa Facebookin keskusteluun täältä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti