06 huhtikuuta 2015

Savuista pääsiäistä – Aecht Schlenkerla Fastenbier

Toiset syö suklaata, toiset mämmiä ja joku juo oluen. Minä hoidan kaikki edellä mainitut. Pääsiäiseeni kuuluu olut, mämmi ja suklaa, tosin suklaasta huolehtii oikeastaan lapset. Yksi perinteinen pääsiäisherkku on myös pasha ja tätäkin herkkua on tullut nautittua muutama satsi. On muuten melkoinen ero itse tehdyllä pashalla versus kaupan näkemykseen pashasta. Olut on kuitenkin varmaan se mikä teitä tässä jutussa kiinnostaa, joten kerrotaan siitä tarkemmin.

Alkon pääsiäisolutvalikoimaan tuli tänäkin vuonna muutama olut ja niistä itse noukin kotia vain yhden. Aecht Schlenkerla Fastenbier on bambergilaisen Heller Trumin savuisiin oluisiin kuuluva pääsiäisversio, joka on nyt ensimmäistä kertaa pullossa ja "kaikkien" saatavilla. Paastonajan ihme on valmistettu Pilsnermaltaista ja panimon omista savustetuista ohramaltaista. Humalina siinä on käytetty Spalt- ja Hallertau-humalia, joista Alkon mittauksien mukaan on saatu 22 EBU katkeruus.

Alko kertoo jopa tämän kypsytyksestä sen verran, että olut kypsyy kahden kuukauden varastointijakson Bambergin muinaishistoriallisissa kellareissa. Itse en paastoa ole pahemmin harrastanut, mutta munkit ovat hoitaneet sen varmasti minunkin puolesta. Ja mikäs siinä tällaisia nestemäisiä limppuja naukkaillessa.


Aecht Schlenkerla Fastenbier, 5,5%

T: Tuttua bambergilaista puusavua, joka on tässä selkeästi ja samalla hellästi läsnä. Savuisuus tuo minulle mieleen poltetut kuivat puumuruset ja savusaunan. Lämmetessä savu muuttuu tervaisemmaksi. Maltaisuus tuo makeaa tunnelmaa. Myös kevyttä hiivaisuutta on aistittavissa.

M: Suutuntuma on pehmeä, miedon vaahvtoava ja napakka. Savu maistuu välittömästi, mutta on pehmeää ja puista. Alkuun mausta irtoaa makeampaa maltaisuutta ja kukkaisuutta, joka loppua kohden muuttuu kuivemmaksi ja miedon katkeraksi. Jälkimaussa selkeä miedon kitkerä savuisuus ja karamellimaltaisuus. Tasapainoinen ja sopivan savuinen olut, jota en kuitenkaan maailman parhaana savuoluena pidä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti