04 marraskuuta 2014

Talisker 25yo, Distillers Edition 2000 & Dark Storm

Tislaamo on suosittu ja tunnettu pippurisesta merellisyydestään. perus kymmenvuotiasta on maistanut jokajamppa ja yleisesti vielä harrastuksen melko alkuvaiheessa. Mistä on kyse? No Taliskerista. Itse en ole vielä kunnolla innostunut tislaamon tuotteista – onhan ne toki ihan hyviä.

Talisker vuosittain julkaistava 25-vuotias lanseerattiin ensi kerran vuonna 2004. Ennen tätä oltiin lanseerattu yksi 25-vuotias OB-pullote, mutta se ei kuulunut näihin vuosittain julkaistaviin eriin. Tämä otsikon 2009 versio 25-vuotiaasta on näin ollen seitsemäs Talisker (OB), joka on pullotettu 25-vuoden ikämerkinnällä ja se lanseerattiin samaan aikaan 30-vuotiaan kanssa (30yo, 2009 versio). Sen kypsyttämisessä on käytetty eurooppalaisesta tammesta valmistettuja tynnyreitä ja uudentäytön (refill) amerikkalaisesta tammesta valmistettuja tynnyreitä.

Taliskerin mallas on turpeistettu noin 18-22ppm fenolipitoisuuteen, jonka seurauksena new maken fenolipitoisuus on luokkaa 5-7ppm. Ottaen huomioon tämän viettämän ajan tynnyrissä (25 vuotta), on tuskin odotettavissa mitään savumyrskyä.

Kaksvitosen rinnalle halusin ottaa muutaman muunkin Taliskerin. 18- tai 10-vuotista ei kaapista juuri nyt löytynyt, joten valikoin kaveriksi Distillers Edition 2000:n ja uudempiin travel retail -tuotoksiin kuuluvan Dark Stormin. Näistä ensimmäinen on viimesitelty Amoroso-sherrytynnyreissä (makea vuosikertaoloroso), kun taas jälkimmäinen on kypsytetty raskaasti poltetuissa bourbontynnyreissä. Näitä olen toki aiemminkin maistanut useampaan otteeseen. Onhan nämä toki hieman eri viivalla, mutta kuitenkin kyse saman tislaamon tuotteista.


Talisker 25yo, OB, 54,8%  (2009)

T: Tuoksussa olemus on odotetusti kompleksisempi ja pyöreämpi kuin esim. Taliskerin kympissä. Ei ole terävää valkopippurisuutta eikä voimakasta merellistä suolaturpeisuutta. Tilalla on pehmeää hentoa turpeisuutta, jossa merellisyys ja suolaisuus on hyvin maltillista. Tässä on myös tynnyrin tuomaa iäkkäämpää tuntua. Kevyen mausteista tammisuutta. Hieman tulee myös lääkemäistä lakritsisuutta, jonka seassa maustepippuria. Maltaisuus yllätti hieman. Kompleksisen hyvä tuoksu.

M: Maussa on enemmän tuttua Taliskeria. Merellistä pippurisuutta, jonka seassa tammitynnyrin tuomaa syvyyttä. Turve on hitusen tervaista ja pehmeää. Lisäksi tässä ei tietyllä tavalla savuisuus varsinaisesti tunnu (ainakaan paljoa). Jälkimaussa tulee punaista kypsää omenaa, joka muuttuu uuniomenaiseksi mauksi aivan lopussa. Tammi tuntuu kivasti myös jälkimaussa.
Talisker Distillers Edition 2000/2011, 45,8%

T: Vaisumpi ja yksinkertaisempi kuin edellinen. Paahteisempaa ja tummempaa fiilistä, josta tulee mieleen hieman marjaisuuttakin (boisenmarja ja karpalo). Seassa tuntuu myös yrttisyyttä laakerinlehtinä ja minttua. Turpeisuus on tässä tuoreempaa. Edelliseen verrattuna paljon yksinkertaisempi.

M: Maussa alkuun tulee enemmän yhteisiä piirteitä, mutta tämän voima on paljon miedompi. Lisäksi melko pian makumaailma erkanee. Tämän mukana tulee kahvista ja makeaa tummuutta, joka muuttuu loppua kohden hedelmäisen marjaisaksi. Pliisumpi yleistuntuma. Taliskerin mineraalisuutta (josta tulee mieleen suola, pippuri, rantakivet ja suolainen merivesisumu), joka kuitenkin taittuu makeuden puolelle. Paahteisen mokkaiset vivahteet ovat kivoja, mutta kevyt yksinkertaisuus vähän vaivaa tätä.
Talisker Dark Storm, OB, 45,8%

T: Hieman enemmän ytyä kuin DE:ssä. Enemmän turvetta ja vähemmän makeutta. Paahteisuus tuntuu myös runsaammin ja tuo tähän houkuttelevuutta. Tässä on myös nuorekkaampi olemus johtuen runsaammasta maltaisuudesta. Tässä on sitä nuorempien viskien mallaspölyä ja omenaa. Ehkä vähiten Taliskerimainen.

M: Maku alkaa sellaisena semi-voimakkaana. Alussa nousee tummaa paahteisuutta ja turvetta. Nämä muuttuu pidemmällä merellisemmäksi ja maallisemmaksi (ruohoa ja hiekkaa). Maltaisuus tuntuu taustalla alusta loppuun. Pyöriteltäessä suussa se tuo saippuaa ja pistävää tanniinisuutta. Jälkimaussa myös samaa pistävyyttä ja kuivattavaa tammea. Melko yksinkertainen ja nuorehko.Taliskerin 25yo:ssa riitti potkua paljon eikä voima tullut mitenkään terävästi, vaan nimenomaan pyöreästi ja tasaisesti. Voimakas maku myös kantoi pitkälle. Kaksi muuta oli sellaista keskitien kulkijaa, jotka ei oikein innostanut. Ihan hyviä, mutta onhan noita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti