09 marraskuuta 2014

Nøgne Ø Special Holiday Ale & Pumpkin Ale

Oluiden tumma kausi on jo pitkälti päällä, jolloin päästään nauttimaan tuhdimmista, mausteisimmista ja tummemmista oluista. Ainakin itselleni on alkanut taas hyvin maistumaan tummemmat oluet. Hiljattain OlutExpo tarjosi omalla kohdallani hyvän "kauden avajaisen" tummemmille oluille ja siellä tulikin maistettua muutama herkullinen tumma, sekä yksi kurpitsaolut.

Kyseinen Maku Brewingin Tasty Pumpkin oli mielestäni parhaimpia oluita koko tapahtumassa ja innoittikin maistamaan nyt toista lajitoveriansa. Vaikka Halloween onkin ohi, niin silti tämä sopii hyvin kauden sisään. Lisäksi avataan myös jouluisempien oluiden kausi näin blogin puolellakin, kun maistoon valikoitui yksi viime vuoden suosikeistani, Nøgne Ø Special Holiday Ale.

Kyseinen ale on valmistettu ohra- (münchner, kristall, suklaa, special B), ruis- ja kauramaltaista, sekä humalien (Brewers Gold, Columbus) lisäksi maustettu salvialla, kuminalla, katajanmarjoilla ja kalifornialaisilla kastanjoilla. Katkeruutta on saatu IBU 50 verran. Ensimmäisen kerran tuote tuli markkinoille 2008.

Toinen oluista on kurpitsaolut, joka on majaillut kaapissani jo melkein vuoden verran. Parasta ennen päiväys luvataan 2016 loppupuolelle, eli ei tämä mitenkään tolkuttoman vanhaksi (kypsyneeksi) ole päässyt. Reseptistä löytyy ohramaltaiden lisäksi vehnää, ruista ja kauraa. Humalina on käytetty Columbus- ja Summit-humalia. Panimomestari Kjetil Jikiunin mukaan mausteita ei tässä ole käytetty, vaan mausteisuus on pyritty saamaan viljalajikkeista ja englantilaisesta hiivasta. IBU on 35 luokkaa.


Nøgne Ø Special Holiday Ale, 8,5% (batch 1023, 9/2013)

T: Leipäisän (saaristolaislimppu) tumma ja kuohkea. Nenätuntumassa on runsautta. Makeahkoa ja kypsää vivahdetta. Stoutin kaltaista tyteläisyyttä, mutta myös hedelmäisempää (ylikypsiä ja kuivia hedelmiä) vivahdetta. Humala ja mausteet tekevät tähän yrttiliköörin kaltaisia aromeja. Kylmänä alkoholi pilkahaa esille, mutta lämmetessä peittyy mausteiden alle. 

M: Suutuntuma on samettinen ja hieman kuohkea. Hiilihapot ja paksuhko maltaisuus ovat tasapainossa. Maussa on makeaa maltaisuutta, joka tuo saaristolaisleivän makumaailmaa mieleen. Taustalla on mietoa yrttisyyttä ja lakritsia (tulee mieleen muscovadosokeri). Humala vaimentuu mausteisen ja maltaisen rungon alle. Tukeva ja ruokaisa. Jälkimaku on makean (ei äklö) pitkä ja hyvin miedon paahteinen. Hyvä winter warmer. 
Nøgne Ø Pumpkin Ale, 6,5% (batch 1015, bb:2016)

T: Verraten Makun Tasty pumpkiniin, ei niin tuoreen oloinen eikä niin kurpitsainen. Tässä on enemmän paahtoa ja jauhoisuutta. Alta löytyy sitä kurpitsaista vihanneksisuutta, joka ainakin minua miellyttää (ja jota tässä tietty haen). Kevyen kahvista aromia ja maltaisuutta. Paahto peittää hieman liikaa.

M: Maun alussa on miellyttävä kurpitsiaisuus ja maltainen kuohkeus. Myös kevyttä mausteisuutta. Nämä peittyvät kuitenkin melko pian kevyen katkeruuden ja paahteisen maltaisuuden alle. Loppumaku on kuin perus brown alella. Suutuntuma miellyttää ollen pehmeä ja runsas. Hiilihappojakin aika sopivasti. Enemmän saisi tulla tuore vihanneksisuus ja hieman maustetta. Nyt loppurupeama jää hieman tyhjäksi.
Näistä pitemmän korren veti Holiday Ale, Kurpitsaolut oli hyvä alkumaultaan, mutta esim. Maku Brewingin vastaava vie helposti voiton. Holiday Alea kyllä siemailisi näin pimeinä syysiltoina. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti