01 marraskuuta 2014

Apostoles Palo Cortado Viejo 30yo (González Byass)


Syrjähyppy sherryjen maailmaan ja tällä kertaa myös lasista löytyy tätä hienoa juomaa (ei pelkkää höpinää). González Byass on yksi maailman kuuluisimpia sherryvalmistajia. Heidän tunnetuin sherry markkinoilla on Tio Pepe, joka on fino-sherryistäkin kenties se tunnetuin. Nyt on kuitenkin lasissa iäkkäämpi sherry, sherry joka oli alunperin tarkoitettu finoksi, mutta syystä tai toisesta flor-hiivakerros petti ja tämä jatkoi kypsymistään hapettumalla.

Apostoles Palo Cortado Viejo on saanut kypsytellä kaikessa rauhassa, keskimäärin 30 vuotta solera-järjestelmässä. Tämä on melko kauan. Consejo Regulador on myöntänyt tälle viinille VORS-laatumerkinnän, joka myönnetään poikkeuksellisen laadukkaille solera-erille erikseen (sacas), kun sherry on yli 30-vuotiasta keski-iältään ja on luonteeltaan Amontillado, Oloroso (secos, dulces), Palo Cortado, tai Pedro Ximénez.

Luonteeltaan otsikon sherry on siis Palo Cortado, eli tämä on aluksi kypsynyt spontaanisti hiivakerroksen alla, mutta hiivakerroksen rakoiltua/kadottua, päätynyt kypsymään hapettumalla. Käytännössä kellarimestari on ottanut tästä näytteen ja kun muutokset on huomattu, viiniä on väkevöity lisää ja siirretty palo cortado -soleraan.

Apóstoles-solera perustettiin vuonna 1862 kunnioittamaan Espanjan kuningattaren Queen Isabel II:n vierailua viinitilalla. Tämä solera koostuu 12:a butt-tynnyristä, kukin nimetty Apostolien (opetuslasten) mukaan. Apostoles-sherryn annetaan kypsyä noin 15 vuotta palo cortado-solerassa, jonka jälkeen sen kypsytystä jatketaan PX-sherrytynnyreissä. Näistä tynnyreistä sen sanotaan absorboivan noin 10% PX-sherryä, josta tämän pullotteen makeus on peräisin.

Valmistuksessa käytetään rypälelajikkeina 90% Palominoa ja 10% Pedro Ximéneziä. Viinissä on 40g/l sokeripitoisuus ja 6,7g/l hapokkuus. Osa Apóstoles-soleran sherrystä päätyy Leonor-pullotteeseen, jota myydään 12-vuotiaan ikämerkinnällä (on muuten myös mainio sherry). Leonor pullotetaan siis ennen PX-tynnyreihin päätymistä.
González Byass Apostoles Palo Cortado Viejo 30yo, 20%

T: Vau. Vaikken ylenmäärin olekaan sherryjä vielä maistellut, niin tässä on jotakin täydellistä. Vahvan intensiivinen, jossa on makeaa kuivattua hedelmää ja samalla kuivaa kuivattua hedelmää...eh kuulostaa oudolta. Tammitynnyrin hienot vivahteet tulee kauniisti esille. Sellaista tunkkaista (hyvällä) vanhaa puutaloa, nahkaisuutta ja paahdettuja pähkinöitä. Tässä on hienostunutta hedelmäisyyttä, joka sekoittuu tummansävyiseen mausteisuuteen. Mielestäni enemmän olorosoa, kuin amontilladoa. Herkullinen.

M: Suussa tämä voitelee alkuun kevyen öljyisesti ja miedon vaahterasiirappiseksi. Alun jälkeen alkaa tynnyrin tuomat tanniinit ja mausteet kuivaamaan suutuntumaa ja tulee happamuutta mukaan. Alussa makeaa tummaa hedelmäisyyttä, joka kääntyy pikku hiljaa kuivemmaksi, happamammaksi ja nahkaisemmaksi hedelmäisyydeksi. Pieni maustepippurisuus ja hiivaisuuskin on aistittavissa.Jälkimakuun jää pitkä hieman nahkea paahteisuus ja kuivan hapahko hedelmäisyys.

Tämä on melko lähellä juuri minulle sopivaa makeuden ja kuivuuden tasapainoa. Alussa tuntui, että makeus ottaa homman haltuun, mutta melko pian alkaa makuprofiili muuttumaan intensiivisen mausteiseksi, happamammaksi ja kuivemmaksi. Tammea ja nahkaisia vivahteita velloo kivasti mukana. Oikein hyvää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti