13 marraskuuta 2014

Jouluoluet 2014: Liefmans Cuvee-Brut

Jouluoluet ovat putkahtaneet alkojen hyllyille, joka tietää sitä, että blogit täyttyy jouluisista teksteistä. Ajattelin käydä melko kevyesti nämä läpi ja omalla kohdallani tänä vuonna yli puolet jää hyllyyn. Osa niistä on jo maistettuja, mutta osa jää myös siksi, että ne ei ole niin mielenkiintoisias ja kaapista löytyy tällä hetkellä paljon mielenkiintoisempia oluita. Tyhjin käsin ei onneksi tarvinut alkosta lähteä.

Koska kyseessä on tämän vuoden ensimmäinen jouluolutpostaus omalla kohdallani, niin liitetään tähän lista kaikista oluista ja korostetaan ne mitkä itseäni kiinnosti ostaa:

- Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock (3,99e)
- Ayinger Winterbock (4,58e)
- Beer Hunter's Mufloni Talviporter (3,32e)
- Belhaven Oat Malt Stout (2,98e)
- BrewDog Hoppy Christmas (4,58e)
- Chimay Premiére (8,97e)
- Erdinger Schneeweisse (3,98e)
- Fuller's Old Winter Ale (4,19e)
- Fuller´s Vintage Ale 2014 (8,89e)
- Gouden Carolus Christmas 0,33l (4,47e)
- La Goudale De Noel 0,75l (7,99e)
- Liefmans Cuvée-Brut (5,49e)
- Malmgård Huvila X-Porter
- Mönchshof Weihnachts Bier (4,29e)
- Ridgeway Criminally Bad Elf (4,14e)
- Samuel Adams Winter Lager (3,99e)
- Saku Porter (3,48e)
- Schneider Aventinus Weizen-Eisbock (4,48e)
- Schremser Weihnachtsbräu (4,15e)
- Sinebrychoff Jouluolut (1,98e)
- Slottkällans Tomte 0,5l (5,29e)
- Stallhagen Black Vanilla Cinnamon (3,63e)
- Stallhagen Julbock (3,50e)
- St. Eriks Julale (3,98e)
- Widmer Brothers Brrr Seasonal Ale (3,99e)

Ensimmäiseksi sattui maisteluun valikoitumaan Liefmans Cuvee-Brut, joka pannaan kerran vuodessa, heinäkuisin. Kyseinen olut on belgialainen hedelmäolut. Olueen lisätään panon jälkeen tuoreita kirsikoita, jonka jälkeen se kellaroidaan kypsymään 18–36 kuukaudeksi. Lopuksi eri vuosikertojen oluita sekoitetaan keskenään, jolla saadaan haluttu makuprofiili. Kirsikoiden lisäksi tässä on käytetty kirsikkamehua ja sokeria.

Kyseinen olut ei oikeasti ole edes kausituote, vaan on tarjolla ympärivuotisesti (paitsi meillä täällä Suomessa). Pullo on pakattu käsin punaiseen käärepaperiin – kätevä valmis lahjakääre.




Liefmans Cuvee-Brut, 6%

T: Tuoksussa on kirsikkasuklaisuutta ja sokerista hilloisuutta. Alkuun tulee märkää pahvia ja hapahkoa marjaa, mutta myöhemmin nätimmät piirteet tulee esille. Tämä on vaisumpi kuin aavistelin. Lasia pyöriteltäessä tulee kirpeämpää marjaisuutta.

M: Maku on selkeän kirsikkainen. Hapanta mehuisuutta, jota sokerisuus rauhoittaa. Taustalla on pehmeää kellarimaista hiivaisuutta, mutta kirsikkamehuisuus hallitsee voimakkaasti. Ei kuitenkaan niin hapan kuin odotin. Suutuntuma on melko kuohuviininen – runsaasti kuohkeaa hiilihappoa. Melko tasapainoinen ja onnistunut.

2 kommenttia:

  1. Jos olut pannaan kerran vuodessa, niin eikö se nimenomaan ole kausituote?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka olutta pannaan vuosittain heinäkuussa, niin sitä on kuitenkin saatavlilla "vakiovalikoimassa" ympäri vuoden. Yleensä puhutaan kausituotteesta, jos olutta on saatavilla vain esim. jouluisin/kesäisin tmv.

      Poista