16 marraskuuta 2014

Jouluoluet 2014: Stallhagen Black Vanilla Cinnamon

Seuraavaksi jouluolutlistoilta on vuorossa ahvenanmaalainen vahvistus, joka räväyttää pöytään hieman mausteisemman tumman lager-oluen – ainakin paperilla. Suunnilleen vuosi takaperin tuli käytyä kyseisellä panimolla vierailulla, joka huipentui tastingiin. Kyseisessä tastingissä tuli ensikertaa maistettua otsikon olutta, joka oli silloin vasta kehitteillä – maistiaiset otettiin suoraan tankista. Vierailun raporttiin pääset tutustumaan tästä linkistä.
"Tuoksu on miedon karamellinen, jouluinen ja pehmeän jauhoinen. Maku myös jauhoisen pehmeä ja mausteinen. Karamellia ja kuivaa leipäisyyttä. hieman hapan. Tuhdimpi, muttei hankala. Nahkaista mokkaisuutta. Tässä "body" oli paras ja kokonaisuus muutoinkin ihan kelpo".
Näin tuli viimeksi luonnehdittua olutta, joka oli setistä ehkä se paras olut. Oluen valmistuksessa on käytetty Pilsner-, karamelli-, special b-, münich- ja mustamallasta (?), sekä paahdettua ohraa, joiden lisäksi löytyy Saaz- ja Tettnang Mittelfrüh -humalat. Mausteina nimensä mukaan vanilja ja kaneli. Panimolla toimitusjohtaja Jan Wennström kertoi, että kaneli on keitossa kanelitankoina.
Väri on tummempi kuin aiemmin ja Alkon sivujen mukaan 113 EBC. Katkerot ilmoitetaan olevan 30 EBUm luokkaa.Stallhagen Black Vanilla Cinnamon, 6%

T: Kutsuva joulutuoksu. Vanilja ja kaneli herättää makunystyrät hereille ja mieleen juolahtaa jouluinen kahvipöytä. Kanelipuuroa, maustekakkua ja kahvia. Miedon paahtunutta maltaisuutta on mausteiden taustalla. Viileämpänä tuoksu on jokseenkin ujo, mutta lämmetessä tulee enemmän maltaista mausteisuutta.

M: Maussa alkuun kevyt paahde (varsinkin väriin nähden), mausteisuutta (kaneli, vanilja ja neilikka) ja mietoa kahvisuutta. Suutuntuma on ihan sopiva lageriksi. Hiilihapot myös sopivalla tasolla ja humala hyvin piilossa – ehkä liiankin? Jälkimaussa humala kurkistaa onneksi uudestaan, kunnes lopulta peittyy hentoon mausteisuuteen ja paahtoon.

Kokonaisuudessaan sanoisin että aika hyvä. Mielestäni mausteisuus oli tässä juuri sopivalla tasolla ja loi oikeastaan miedon paahteisuuden kanssa hyvän rungon oluelle. Sopii hyvin joulupöytään ruoan kera. Edellisen kerran kuvauksesta tämä ei ollut aivan niin pehmeä ja jauhoinen.

Huom! Arvio päivitetty 21.11.2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti