29 marraskuuta 2014

Bunnahabhain 24yo Berry´s Own Selection, Cask #4111, 49,8%

Hiljattain pidetyn Bunnahabhain kotitastingin jälkeen on hyvä ottaa maisteluun lisää tislaamon tuotteita. Mukava maistella samalta tislaamolta erilaisia pullotteita lyhyen ajan sisällä ja tutkia, löytääkö jotakin yhtäläistä tislaamokaraktääriä, tai muuten jotakin yhtäläistä. Muutenkin mielenkiinto hieman heräsi kyseiseen tislaamoon, kun on jäänyt niin pienelle huomille omissa touhuissa.

Viimeksi lähes kaikki bunnat oli vaaleahkoja ei-sherryjyriä, mutta nyt otetaan yksi, joka on aivan toisesta laidasta. Väri muistuttaa tummuudellaan maistelusetin ensimmäistä viskiä, joka oli tuolloin joukon ainoa vahvasti sherryinen ja tumma. Iässä mennään myös askeleen pidemmälle, eli 24-ikävuoteen, kun edellisen setin vanhin oli 23. Tämänkin kohdalla pullottajana on ollut yksityinen pullottaja.

Viski tulee Berry Bros & Rudd -pullottajalta ja kuuluu Berry´s Own Selection -sarjaan. Viski on tislattu vuonna 1988 ja pullotettu 2013, eli 24 vuotta myöhemmin. Kuten tuoksusta, mausta ja väristä tässä voi päätellä, kyseessä on ollut ensitäytön sherrytynnyri (first fill). Melkonen kypsytysaika ensimmäisen täytön sherrytynnyrille. Viski on kylmäsuodattamaton, värjäämätön ja tynnyrivahvuinen. Tämä pullote on pullotettu Whisky Import Nederlandille (WIN).Bunnahabhain 24yo 1988/2013 Berry´s Own Selection, Cask #4111, 49,8% (Berry Bros & Rudd)

T: Tuoksusta löytyy oloroso-sherryn kuivaa mausteisuutta ja hyvin mietoa kumia (joka ei häiritse). Nahkean kuivaa viinisyyttä, kahvia ja tummaa suklaata. Kuivuus on aistittavissa. Pippurista kitkeryyttäkin on hieman. Veden kanssa tuoksu leviää ja kumisuus hieman lisääntyy. Kuiva sherry voimistuu. Ilman vettä tuoksu oli parempi.

M: Ilman vettä maku on hyvin intensiivisen sherryinen (oloroso-sherryä), kuivattava, nahkea ja vahvan suklainen. Miellyttävä voimakkuus, joka on terävyyden rajoilla (ei kuitenkaan liian terävä). Jälkimaussa pehmenee mukavasti ja avautuu runsaasti kuivia hedelmiä (taatelia, rusinaa, viikunaa) ja mausteisuutta (inkivääri, neilikka). Pitkä jälkimaku. Veden kanssa maku muuttuu hieman pikantimmaksi ja katkerammaksi. Edelleen hyvin kuivattava ja pitkä. Jälkimaku on tässä parasta antia. Vahva ja kuiva sherryjyrä (joillekin varmaan liiankin). Maistui paremmin ilman vettä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti