26 marraskuuta 2014

Harviestoun Ola Dubh 21 ja Orach Slie (+ Ola Dubh 12)

Kas, päästään suosikkitouhuni äärelle, kun makusteluun otetaan muutama viskiaiheinen olunen. Hieman onkin vierähtänyt aikaa, kun viimeksi kyseisen panimon oluita olen maistanut – tai no, melkeinhän pääsin näistä toista (Orach Slie) maistamaan viime kesänä mökillä, mutta pullo otti ja kaatui pitkin rantaviivoja valokuvauksen aikana.

Aiemmin olen maistanut kuutta eri Harviestounin Ola Dubh -sarjalaista (Gaelin kielellä musta öljy), jonka oluet on kypsytetty tynnyreissä, joissa aiemmin on kypsytety Highland Parkin viskiä. Sarja sai alkunsa vuonna 2007 ja oli ensimmäinen olut, jonka pullot olivat numeroituja ja kypsytetty tietyn viskitislaamon tynnyreissä. Näiden oluiden pohjana on Old Engine Oil -porter, joka on pantu 10,5%:ksi. Niissä on käytetty humalina Galenaa, East Kent Goldingsia ja Fugglesia. Katkerot on luokkaa IBU 40.

Otsikon oluista ensimmäinen ja viimeinen kuuluu kyseiseen Ola Dubhin -sarjaan ja tällä kertaa maistamani uutuus on saanut kypsyä tynnyreissä, joissa on aiemmin kypsytetty Highland Parkin 21-vuotiasta viskiä. Näissä tynnyreissä se sai viettää 6kk ennen pullotustaan. Limited edition, eli valmistettu rajallinen erä. Tätä vertaan juuri Alkon valikoimiin tulleeseen 12-versioon, joka nimensä mukaan on kypsytetty entisissä HP12yo tynnyreissä. Tarkemmat kuvaukset jää toiseen kertaan, kun tätä on jo aiemmin maistanut.

Toinen uutuus näistä onkin sitten hieman erilainen. Nimittäin kyseinen olut on tyyliltään tynnyrikypsytetty lager-olut. Se mikä tästä tekee hyvin mielenkiintoisen tynnyrikypsytyksen lisäksi, on fakta, että tynnyreissä joissa olut on kypsytetty, on aiemmin kypsytetty Glenfarclasin viskiä. Hieno tislaamo ja hienoja elegantteja viskejä (varsinkin vanhemmat). Glenfarclas tunnetaan hyvin sherrytynnyreissä kypsytetyistä viskeistään, joten pieniä sherrytynnyrin tuomia vivahteita saattaa olla odotettavissa.

Orach Slie kuuluu limited edition -sarjaan, joita pannaan pieniä eriä kerrallaan. Nimi Orach Slie tulee gaelin kielestä ja tarkoittaa kultaista nektaaria (golden nectar). Oluen pohjana on käytetty Harviestounin Schiehallionia, jota on tuunattu hieman eri humalilla (Challenger, Hersbruker, Celei, Bobek) ja vahvemmalla alkoholiprosentilla. Humalista irtoaa IBU 34 lukemat.



Harviestoun Orach Slie, 6% (Feb 2014)

T: Alkuun hieman "tavallinen", kevyet aromit eivät pääse oikeuksiinsa ja aavistuksen metallinen tuntu häiritsee, mutta lasissa ajan myötä alkaa kauniit makeat ja tammiset aromit muodostumaan kivasti. Hyvin herkkä ja vahvan maltainen. Aromeja joutuu melko tarkkaan metsästämään. Hyvin kevyt viljainen humaluus on mukana.

M: Suutuntuma on lagermainen, kevyehkö ja maltainen. Vetisyys ei onneksi tätä vaivaa. Lämmetessä makeahko aromikkuus tulee esille ja kevyt humaluus tuo täyteläisyyttä katkeruudellaan. Hienostunut. Keskivaiheen jälkeen on tammitynnyrin tuomaa mausteisuutta havaittavissa. Perustuntuma on kuitenkin laadukkaan laagerin tyyppinen.




Harviestoun Ola Dubh 21, 8% 

T: Alussa olen havaitsevinani turvetta selkeästi. Pahhteista leipäisyyttä ja turvesavua. Savu on sellaista tarttunutta puusavua. Lasiajan päästä tuoksu kuitenkin monipuolistuu ja esille tulee paahdettujen maltaiden kahvisuutta ja suklaisuutta.

M: Maussa on leipäisän suolaista ja tumman suklaan makua. Viileänä hieman sulkeutunut, mutta lämmetessään mausteisuus nostaa päätään. Suutuntuma on täyteläinen ja samea. Paahteisuus on sopivalla tasolla, eikä jätä palaneen tuntua. Maltaisuus on runsasta ja siinä on turpeistetun ohran vivahde. Kevyestä suolaisuudesta ja turpeestä tulee mieleen soijakastike. Jälkimaku on maltainen ja paahtunut. Ehkä aavistuksen yksinkertainen ja lyhyt.




Orach Slie oli ehkä hienoinen pettymys. Tältä panimolta (etenkin näiltä tynnyrikypsytetyiltä) on tottunut odottamaan suurta herkkua, mutta tämän kohdalla ei suupielet kääntyneet korviin asti. Hienostunut ja maukas, mutta loppujen lopuksi "vain" laadukkaan lager-oluen makumaailma (hyvin kevyillä vivahteilla). Ola Dubh 21 lunasti melkein odotukset, mutta ei yltänyt parhaiden joukkoon (18 ja 30). Verratessa tätä Ola Dubh 12 -versioon, on 12 suolaisempi ja savuisempi. Runkokin on ehkä hieman vaisumpi ja ohuempi. Muistelin 12 olevan paksumpi ja hieman makeamman. Paranee lämmetessä ja lasiajan jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti