11 kesäkuuta 2013

Ardbeg "Neljän suora"

Maaliskuun lopussa 2013 tuli maisteltua omatoimisesti Ardbegin "neljän suora" Punavuoren Ahvenessa. Ardbegin uusi matka kohti uutta 10yo tislettä. Tislattu 1998.VY=very young, SY=still young, AT=almost there, RENA=renaissance

Very Young, 58,3%

Tuoksussa ensin yllättää viljapöly ja muutenkin "maalaismaisema". Leikattua viljaa, tuore heinä ja nokipalat. Savua löytyy makeana.
Maku alkaa samankaltaisella vivahteella kuin tuoksu, eli viljasiiloa, makeaa savua, tervasalmiakkia, maltaista nokea. Mukavan potkiva ja pippurisen vaniljainen.

Tämä oli kyllä oikein hyvä. Tykkäsin paljon tuoksusta joka toi ennenkokemattomasti raaka-aineita esiin. Alusta loppuun maukas.

Still Young, 56,2%

Tuoksussa samaa kuin edellisessä, mutta ei nään niin selväpiirteisesti. Makeaa savua ja turvetta, puhdasta viljaa ja raikasta sitruunaa. Maussa tulee märkää nokisavua, puhdasta nuotiota ja makeaa puuta. Tämä tuntuu vähemmän "äkäiseltä" kuin VY. Jälkimaussa tulee vaniljaa ja lakritsia.

VY veti pidemmän korren.

Almost There, 54,1%

Tuoksu on kirpeempi kuin SY. Hedelmäistä vivahdetta. Savu on hiukan etäämmällä kuin edellisissä. Navetan vivahde hyvällä tavalla. Tämän tuoksu ei ole niin hyvä kuin edellisten. Alkaa vähän "normalisoitumaan".
Maku tuo enemmän suolaisuuta ja salmiakkia kuin edellisissä. Yksitoikkoisempi. Makeus on hieman vaimentunut. Syvyyskin on kaventunut. Jälkimakuun tulee kuitenkin roima annos vaniljaa.

Renaissance, 55,9%

Nenää kutittaa vaniljainen savu, turve ja suolaista pastillia. Kuivattava tuoksu. On selkeästi yksinkertaisempi kuin VY ja SY.
Maku muistuttaa jo enemmän nykyistä kymppiä. On kuitenkin selvästi rilainen. Vaniljaisempi ja makeampi. Lääkettä, nuotiosavua, hiiltä, pippuria ja lakritsia.

Näistä kaikista eniten minulle maistui VY ja SY. Niiden tuoksu ja maku poikkesi edukseen. Monipuolisia ja maukkaita. Tasapainoa ja syvyyttä löytyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti