09 maaliskuuta 2017

Maitokaupasta: Olvi American Cream Ale


Olisi siis kohta ruokakaupoissa tarjolla Olvilta "crème de la crème", eli kenties oluiden kermaa, tarkoittaahan tuo idiomi parhaista parasta. Kelataas hieman taakse päin; tähän asti ollaan tässä maitokaupan täysmallassarjassa nähty IPAa, APAa, Xmas IPAa ja Black IPAa. Ja nyt.... Cream Ale. Täh? Mielestäni kaikki edellä mainitut ovat kuitenkin olleet ihan onnistuneita, joten odotusta on. Sain tämän oluen ja kivan puulaatikon tuotenäytteenä.

Cream Ale on ymmärtääkseni vaalea kevyt ale, joka on kuitenkin myös lager. Cream Ale aloittaa pintahiivaoluena ja jatkaa pohjahiivakäymisellä (cold lagering, lager hiiva), tai jopa "pidennetään" lager-oluella. Siis jonkinmoinen hybridi, jonka myös Olvi kertoo mainitessaan "pinta- ja pohjahiivaolut". Tyylin mukaista olisi siis vaalea väri, kevyt runko ja kevyt humalointi. Lähdetään näistä liikkeelle eikä etsitä kermaa oluesta, tai muuta laksatiivista. Tyylin oluita Ratebeerissä.
"Helposti juotava American Cream Ale on kasvava craft-oluttyyppi Pohjois-Amerikassa ja Tanskassa. Nyt Olvi tuo tämän maukkaan oluttyypin ensimmäisenä Suomeen.   OLVI American Cream Alessa yhdistyvät OLVI erikoisoluiden valmistusniksit sekä liki 140 vuoden kokemus lageroluiden valmistuksesta: siinä yhdistetään pintahiivan pääkäyminen pohjahiivan varastokäymiseen. Tarkkaan valittu mallasrunko, kaksi erityyppistä hiivaa sekä aromihumalat ovat tämän täysmallasoluen maun takana."
Tässä oluessa on siis käytetty kahta hiivaa ja se on täysmallasolut. Asiat voisi olla huonommin – lagerilla blendattu ale, jonka seassa olisi riisiä ja maissia. Nyt kuitenkin mennään siis hieman "craft"-henkisemmin. Humalointia ei kuitenkaan odotella "a la Sonnisaari", vaan katkeruutta on speksien mukaan 25 EBUa, joiden takana löytyy Monroe-, Fantasia- ja Kazbek-humalat. Kazbek on tsekkiläinen aromihumalalajike, joka on sukua Saazille. Pikku-saaz. Kaksi ensimmäistä saksalaisia. Olut on pastöroimaton ja suodattamaton.


Olvi American Cream Ale, 4,7%

Tuoksussa on heti kaadon jälkeen aistittavissa jenkkihumalille tyypillistä sitruksisuutta ja kevyttä havuisuutta. Lyhyen lasiajan jälkeen astuu mieto maltaisuus mukaan, josta huomaan lagermaista aromia. Onko se sitä märkää koiraa tai pahvia? Hieman. Tuoksun perusteella ollaan lagermaailmassa, jossa on kuitenkin kylkiäisenä alen hedelmäisyyttä ja humaluutta.

Maussa on selvästi tuoksussakin esiintynyttä hyvin kevyttä hedelmäisyyttä ja humalien aromikkuutta, mutta ehkä vaisummin kuin odotin. Suutuntuma on ihan hyvän raikas ja kevyt, olematta vetinen. Jälkimakuun mennessä tulee selvää kuivattavaa katkeruutta. Oluen keskivaihella on hieman tyhjä olo, mutta oikeastaan tämä olut paranee loppua kohden.

Itselleni APA ja IPA toimivat paremmin, mutta tämä voisi olla sellainen varovaisempi matka kauppaipaan. Selvästi alen hedelmäisyyttä ja amerikkalaistyylistä aromihumalaa, mutta silti hyvin lagerpainotteinen yleisolemus. Näen tälle kyllä paikan kaupassa – ison brändin olut, joka on kuitenkin askeleen edellä bulkista. Jos et siis ole uskaltautunut (tai tykännyt) Olvin IPAsta, tai APAsta, niin kokeile tätä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti