05 maaliskuuta 2017

Hiisi Pirunpelto Kivibock (Alkon käsityöläisoluet 2017)

Ollaan päästy käsityöläiskattauksessa kivesoluiden äärelle, kun vuoron saa Jyväskyläläinen Kivibock nimeltä Pirunpelto. Kaikkihan varmaan tietää, että tämän panimon Pecko (joka muuten nyt saatavilla maanlaajuisesti Alkosta) on mielestäni parhaimpia suomalaisia tehtyjä oluita. Noh, se ei aseta rimaa kuitenkaan korkealle, sillä kyseessä on niiiin erilaiset yksilöt tällä kertaa.

Sen kummemmin en kivibockeista ymmärrä, mutta bock on vahvahko lagertyyli ja kivi.... on kivi. Olisiko tämän pirunpellon valmistuksessa käytetty kenties saunakiukaan kiviä, jotka kuumennettiin puulämmitteisesti panimon Harviakiukaassa? Ja siitä sitten heitetty kivekset mäskiin? Eikös se Hiisi Keito ollut samaa rataa. Taisi olla jokin perinteinen tyyli, jossa kiviä karammelisoitiin ja käytettiin mäskäyksessä sekä käymisaikana...juu en tiedä tarkemmin, tuo jäi mieleen Arden blogista. Alkosta irtoaa sentin vajaa femmalla.
Pirunpelto on maltainen ja kevyen paahteinen kivibock Hiisin tyyliin. Nauti viilennettynä (9-13°C) esimerkiksi Cajun burgerin, tai kypsien sveitsiläisten juustojen kanssa.

Hiisi Pirunpelto Kivibock, 6,5%

Tuoksu on hyvin pehmeän maltainen ja runsas. Helposti tulee mieleen kuivat kalliokivet. Saunahan se mieleen tulee. Maltaista pölyisyyttä, graniittia, miedosti savua ja leipäisyyttä. Savu tuo mieleen nuotion, joka on ollut päällä muutama yö sitten ja joka on lämmin auringonpaahteen vuoksi. Nih.

Maussa maltaisuus ei ole niin voimakasta kuin tuoksun perusteella odottaisi. Sitä ehkä rokottanee reiluhko hiilihappoisuus. Vasta jälkimakua kohden tulee mukava leipäisä maltaisuus, jossa mieto savumaltaisuus. Katkeruutta tässä ei tunnu olevan vasta kuin aivan jälkimaun loppupuolella. Miedosti maltaista makeutta, jossa kuivempi leipämaltaisuus tasapainoilee savutuntuman kanssa. Ei wau-efektejä tmv, mutta saunakiukaan huollon yhteydessä hyvä mallasjuoma.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti