18 maaliskuuta 2017

Malmgård Amarillo Tripel (Alkon käsityöläisoluet 2017) + kässärioluiden parhaimmisto

Viimeinen kässäriolut minun osaltani. Tämän jälkeen on 2017 Alkon käsityöläisoluet juotu, tai ainakin arvosteltu. Hyvin näkyy vielä löytyvän tähän valikoimaan kuuluvia oluita Alkon hyllyillä. Laitetaan tämän postauksen loppuun vielä oma ranking niistä jotka tuli maistettua.

Malmgård tunnetaan yhtenä Suomen parhaimpana panimona. Tai ainakin sellainen mielikuva minulla on. Itsekin olen jonkin verran samoilla linjoilla, mutta loppujen lopuksi olen sitä mieltä, että ei se paljoa poikkea valtavirrasta. Panimolta löytyy hyviä oluita, mutta myös tylsiä. Ehkä se miksi se on melko arvostettu johtuu siitä, että oluita tulee paljon ja suurin osa on vähintään kohtalaisia. Montaa täysin hutia ei välttämättä ole.


Kässärikattaksessa panimon olutta edustaa Amarillo Tripel. Lähin sukulainen ollee Emmer Tripel, jota olen useampaan otteeseen maistanut ja joka on niitä vähintään perushyviä. Amarillo Tripel löytyy Alkon valikoimista kolme senttiä vajaa kuudella eurolla, joka ei ole paha 50 cl vahvasta oluesta. Tämä Emmer Tripelin sukulainen on aromihumaloitu amerikkalaisella Amarillo -humalalajikkeella.

Se, että onko olut muutoin samalla reseptillä valmistettu kuin Emmer Tripel, niin enpä tiedä, koska google ei tyrkyttänyt tuota tietoa ja en itse jaksanut salapoliisityötä harrastaa. Eikä ole nyt verrokkinakaan tuota Emmeriä, joten who cares? Maistan tämän tällaisenaan ja haukun, tai kehun.

Malmgård Amarillo Tripel, 9%

Tuoksu on tuttu belgialaisen vahvan oluen tuoksu, eli hiivaista ja hedelmäisen esteristä. Hieman pippurisuuttakin löytyy. Humala ei tunnu ainakaan odotetun sitruksiselta, vaan näyttää olemuksensa kuivataen tuoksua. Ehkä mieto kuivan humalapelletin aromia löytyy. Hedelmän ja hiivan yhteistyö toimii ja tuo myös mieleen miedosti banaanisen, tai hedelmäpurukumisen vehnäoluenkin.

Maussa vahvuus tuntuu miedosti nipistäen suuta. Esterinen ja jopa hieman voitelevan öljyinen suutuntuma, sopivan runsailla hiilihapoilla. Hyvin selvä ja jopa vahva belgihiivaisuus täyttää makumaailmaa kukkaishedelmäisyydellä ja sitä kuivattaa ja miedosti katkeroittaa humala. Humala ei kuitenkaan ole niin esillä, että tarvitsisi etiketissä mainita. Jälkimakuun jää hedelmäpurukumisuus. Hyvä, ei kuitenkaan erityisen poikkeuksellinen.Käsityöläisoluista 2017 parhaimmisto muodotui oheisen listauksen mukaan:

1. Pyynikin Bourbon Barrel Aged Imperial Stout
2. Vakka-Suomen Prykmestar Saazer Pils
3. Malmgård Amarillo Tripel
4. Kallio Brewery & Birra Amiata Madáhàn Tropical Milk IPA
5. Laitilan Savu IPA
6. Hiisi Pirunpelto Kivibock
7. Flying Dutchman Flip Flopped....IPA
8. Rekolan Panimo Kaffe Stout
9. Stallhagen Raspberry Stout

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti