01 helmikuuta 2016

Springbank 15yo 1996 Directors' Cut, Cask #8700, 56,3% (Douglas Laing)

Kaapissa pitkään maisteluvuoroa odotellut Campbeltownin tuotos Springbankin tislaamolta. Tämä tislaamo on tehnyt viime vuosina erinomaista viskiä (CS 12yo, Green-pullotteet jne...) ja on yksi suosikkitislaamoistani edelleen. Harmi, että varsinkin iäkkäämmät pullotteet kustantavat melko paljon, mutta näinhän ne tuppaa nykyään olemaan muillakin tislaamoilla.

Otsikon Springbank on yksityisen pullottajan, Douglas Laing, vuonna 2012 pullottama yhden tynnyrin viski. Tynnyrivahvaksi jätetty viski tislattiin 1996 ja kypsyi koko 15-vuotisen ikänsä ex-sherrytynnyrissä. Kyseinen pullote kuuluu Douglas Laingin Directors' Cut -sarjaan, jonka korvasi Xtra Old Particular (XOP) -sarja vuonna 2013. Kaikki Directors' Cut -sarjan viskit ovat tynnyrivahvoja, värjäämättömiä ja kylmäsuodattamattomia "as it is" -viskejä.


Springbank 15yo 1996 Directors' Cut Cask #8700, 56,3% (Douglas Laing)

Tuoksu tuo oloroso- ja amontillado-sherryn kuivaa ja nahkaista aromikkuutta. Turpeisuus on tässä hyvin mietoa ja oikeastaan tuo mieleen vulkaanisen maaperän miedolla ruudilla, mineraalisuudella ja miedon kumin sekoituksesta. Kumia ei kuitenkaan häiritsevästi. Pidemmän ajan jälkeen tulee kuivattuja hedelmiä.

Maussa myös kordiittimaista rikki- ja ruutikivisyyttä (tuo mieleen tulitikkuaskin), kuivaa olorosoa, joka tuo myös miedosti viinistä kumisuutta ja kuivattuja hedelmiä. Ilman vettä hieman kireä. Vesi vapauttaa makeampaa sherryisyyttä ja loppuamkua kohden kuivaa nahkaisuutta. Tässä vesilisä toimii hyvin.


Kuva: thewhiskyexchange.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti