18 helmikuuta 2016

Alkosta: Founders Imperial Stout


Hyvät naiset ja herrat, sanko esitellä maailman parhaan imperial stoutin – Founders Imperial Stout. Okei, jalat takaisin maahan, mutta muutaman näitä aiemmin maistaneena voin sanoa jo valmiiksi, että nyt ollaan maailman parhaiden oluiden ääressä.

Oisivatkohan Mike Stevens ja Dave Engber arvanneet aikanaan jo lähes 20 vuotta sitten perustamansa panimon kuuluvan myöhemmin maailman arvostetuimpiin pienpanimoihin? En ole itse tältä panimolta maistanut yhtäkään heikkolaatuista olutta ja kuten jo varmaan olette huomanneet, pidän otsikon olutta ehkäpä parhaimpana imperial stoutina, jota ikinä olen maistanut.

Meillä on nyt (taas) ilo nauttia tästä Diamond Beveragesin mahdollistamasta tilaisuudesta, kun olut saatiin Alkon valikoimaan 5,3 € hintaan. Pientä hinnannousua edelliseen kertaan (v. 2014 4,97€), mutta missäpä ei nykyään olisi. Ei varmasti ollut helpoin keissi saada kyseistä rajatun tuotannon olutta maahan. Olut ikääntynee mukavasti ajan saatossa, joten lienee perusteltua täyttää kellarin IS-osasto. Panimo kertoo oluen reseptiikasta löytyvän kymmentä eri mallasta, mutta Alko on kiteyttänyt reseptin lyhyemmäksi: Ohramaltaat, suklaamaltaat, Nugget- ja Perle-humalat. EBU 59.
"Brewed with ten varieties of malted barley, this stout is smooth as silk, yet complex and rich in body. Serve this guy at cellar temperature. Put another log on the fire, sit back and enjoy the friendship of this ultimate winter warmer."

Founders Imperial Stout, 10,5%

Tuoksu on huumaavan kutsuva ja huokuu täyteläisyyttä. Tummia maltaita, jotka tuovat paahdetta, muscovadosokeria, sokeriruokoa, kahvia, tummaa suklaata ja miedosti lakritsia. Intensiivinen ja rauhallinen samaan aikaan. Loistava tuoksu.

Maku on intensiivistä aromitykitystä. Reipas paahto, joka on kuitenkin tasapainossa makeuden kanssa. Suutuntuma on niin täyteläinen kuin vain olla voi. Todella pehmeä ja runsas. Alkoholi lämmittää mukavasti. Lämmetessä makeus korostuu ja mukaan tulee siirappisuutta ja karamellisuutta. Jälkimaussa espressokahvin cremaa, tummaa suklaata ja sopiva makeutta taittava katkeruus. Täydellisyyttä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti