17 helmikuuta 2016

Prairie Artisan Ales part II: Limo Tint, Bomb!, Brett C, Bible Belt, Eliza5beth ja Prairie Hop


Lokakuussa 2015 maistelin neljän oluen suoran Prairien panimolta, johon seuraa nyt jatkoa. Tavan mukaan kirjasin tuolloin myös ylös perustietoa panimosta, mutta mikäli faktat ovat tuoreessa muistissa, tai kuulut siihen 5% lukijoista joita ei faktat kiinnosta pätkääkään, voit siirtyä suoraan alta löytyviin arvioihin. Muutoin plörinää löytyy täältä ja ohessa tiedot nyt maistetuista oluista.

Tämänkertaisesta setistä löytyy kolme stoutia ja kolme vaaleaa olutta, jotka on maistettu parissa osassa. Limo Tint kuuluu tummiin ollessaan Milk Stout tyyliltään. Valmistukseen on käytetty kaakaohippuja ja laktoosia. Bomb! on puolestaa kuin edellisen isä. Pommin valmistuksessa on käytetty espressopapuja, kaakaohippuja, vaniljatankoja ja chilipaprikaa. Tyyliltään olut on imperial stout.Prairien Bombista löytyy useampi eri versio (tynnyriversio, double chocolate, Christmas, Pirate...) ja lisäksi sen pohjalle on tehty muutama muu olut. Yksi näistä on nyt maistettu Bible Belt, joka on pantu yhteistyössä Evil Twin poppoon kanssa. Luomukseen on yritetty yhdistää Bombin ja Even More Jesusksen parhaat puolet.
"We decided to brew a beer together that took elements from our favorite stouts we each produce to come together as one beer. Bible Belt takes elements we love from Prairie Bomb! and combines them with Evil Twin Brewing’s world famous stout, Even More Jesus."
Vaaleiden puolelta löytyi Brett C., joka on farmhouse tyylin olut ladattuna Casdace- ja Citra-humalilla. Hiivana Brettanomyces, sekä twistinä merisuola. Prairie Hop on edellisestä hieman simppelimpi versio – saison, joka on humaloitu Citralla ja Simcoella. Viimeisenä esittelyssä on Eliza5beth, joka on niin ikään saison, mutta sen kypsytyksessä on käytetty aprikoosia.


Prairie Limo Tint, 5,6%

Tuoksusta löydän sellaista rauhallista mietoa paahteisuutta, joka muistuttaa mustaa kahvia ja tummaa suklaata. Kaakaojauhetta ja mietoa kermaista maitomaisuutta. Etäisesti tuo mieleen virolaisen rahkavalmisteen suklaalla. Tämä saa lämmetä reippaammin lasissa.


Maussa suklaisuutta, joka kallistuu enemmän sinne tumman suklaan puoleen. Mieto rahkainen happamuus (laktoosia) ja tahmeus. Mustaa kahvia, mietoa maltaisuutta ja pilkahdus sitruksia. Suutuntuma kevyen tahmea ja keskitäyteläinen / kevyehkö. Jälkimaussa mieto tumma ja kevyen hapan suklaisuus, sekä mietoa paahdetta. Helpompi stout.Prairie Bomb!, 13%

Tuoksussa selkeä kuivattu chilipaprika, paahdettua paprikaa, tummaa suklaata ja vaniljaista kahvia. Ruokosokeria, vaniljatankoa ja jopa hieman irish coffeen aromikkuutta. Hieno monivivahteinen tuoksu, jossa mikään ei häiritse.

Maussa varsinainen tanssi alkaakin. Suutuntuma on upean kermainen, samettinen ja täyteläinen. Kevyesti tuoksussakin löytynyttä chilipaprikaa, suklaata, vaniljakastiketta ja kuohkeaa makeahkoa maltaisuutta. Hyvin kevyt paahteisuus tuo tasapainoa. Chili antaa mukavan jälkilämmön. Upean tasapainoinen makuelämys.Prairie / Evil Twin Bible Belt, 13%

Tuoksuta löytyy samankaltaista suklaisuutta kuin edellisestä, mutta chilipaprikaa ei niinkään. Suolaista mantelisuklaata, kaakaojauhetta, kuivattuja hedelmiä ja maustekakkua. Hyvin mieto paahteisuus ja kahvisuus. Lämmetessä suklaamoussen kaltaista jälkiruokaisuutta. Herkku.

Maussa tumma pähkinäsuklaisuus on esillä, mutta ei niin vahvasti kuin tuoksussa. Suutuntuma runsas ja lähes täyteläinen. Hyvin matalat hiilihapot. Kaakaojauheisuutta ja tummaa kuivaa hedelmää. Jälkimaussa maitokahvia ja kaakaota – caffe mocha. Lämmetessä tuoksussa ja maussa korostuu suklaisuus. Suklaisempi,chilitön ja ei-niin-täyteläinen versio Bombista.Prairie Brett C., 8,1%

Tuoksu on trooppisen hedelmäinen ja miedosti esanssinen. Karkkimaiseen hedelmään sekoittuu villihiivan nahkeus ja hapan twisti. Alta tulee karvaampaa ja kitkerämpää tuoksua. Lämmetessä sitruksia ja trooppista hedelmäisyyttä entistä enemmän. Ananasta, mangoa ja papaijaa.

Maussa makeaa ja miedosti kirpeää hedelmää. Makeus muistuttaa hieman makeutusainetta. Toisaalta tulee mieleen myös papaija ja makea mango, sekä ananasmehu. Hiilihappoja melko reilusti. Makupaletti muuttuu alun kirpsakasta makeaksi ja kuivuu hyvin nopeasti loppua kohden, tuoden humalan katkeruuden ja vihreää teetä. Kuvittele Duvel Hop / Chouffe Houblon villihiivalla.Prairie Hop, 8%

Tuoksussa vaisumpi villihiivaisuus kuin aiemmissa, mutta silti tunnistettavissa. Kirpeää hedelmäisyyttä, mietoa marjaisuutta ja jo hieman kulahtanutta humalaa. Vahvan belgin pistävyyttä, jossa myös pilkahdus alkoholisuutta. Mieto hunajaisuus.

Maku melko samoilla linjoilla – humala on aika ujona ja hivenen tunkkaisena, pistävää maltaisuutta, jossa hiivan tuomaa hedelmäisyyttä. Yleisvaikutelma ei ole kovin raikas, vaan jotenkin tukkoinen. Loppua kohden hieman avautuu ja humala tuo katkeruutta, mutta tämä ei omaa makumaailmaa nyt erityisemmin miellytä.Prairie Eliza5beth, 8%

Tuoksut tuo taas happamuuden takaisin ja nyt happamuudessa on myös maitohappoisuutta. Kirpeää kypsää hedelmää, jossa hapanta omenaa ja sitruunamehua. Enemmän mehumaista happamuutta kuin edellisissä. Kevyt navettaisuus ja nahkaisuus.

Maussa liikutaan taas sopivalla happamuustasolla itselleni. Ei niin nipistävää ja nahkeaa kuin bretta tuo monesti, vaan ennemmin hedelmähapanta ja miedon laktoosista. Suutuntuma kirpsakka ja kevyehkö. Jälkimaussa makean hapanta hedelmää, sitruksien kuorta ja kevyttä humalaa. Juotava mehuinen ale.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti