01 helmikuuta 2016

Ruosniemen Musta Lomittaja (Alkon käsityöläisoluet 2016)

Odotettu hetki, tänään saapui hyllyille Alkon vuosittaiset käsityöläisoluet. Paitsi että itse en oikein jostakin syystä ollut niin innoissani tänä vuonna. Katsotaan josko into kasvaa näitä maistellessa. 19 tuotetta listoille, joista "alkukierrokseen" valitsin vain viisi. (kuvista puuttuu Humaloven First Love)

Omiin poimintoihini pääsi ensimmäiselle kierrokselle Ruosniemen Musta Lomittaja, Bryggeri Rose, Suomenlinnan Foil Hat, Saimaan BS Rye IPA ja viiveellä tulee vielä Kallio Artisan Brewery & Birra Amiata Lura. Ensimmäinen kierros siksi, että fiiliksen mukaan saatan ostaa vielä toisen kierroksen jäljelle jääviä.
Ensimmäiseksi maistoon otin Ruosniemen Panimon Mustan Lomittajan, koska jotenkin sattui tekemään mieli juuri tämän tyylistä olutta, vaikkakin yleensä "black-etuliite" ei ole minua erityisemmin vakuuttanut monen oluen kohdalla. Musta lomittaja on toinen versio viime heinäkuussa lanseeratusta Betaversio Musta Savu-saison #100:sta, joka oli siis panimon sadas pano.


Ruosniemen Panimo Musta Lomittaja, 6,3%

Tuoksu tuo selvän savumaltaisuuden ja muistuttaa hieman kuuluisaa Urbockia pehmeydellään. Alta tulee paahteisuutta ja maltaisuutta, joka tuo paahtoleipäisyyttä. Pientä raikkaan oloista pilkettä, olisiko peräisin hiivasta, koska tuo hedelmäisyyttä ja vehnäoluen utuisuutta.

Maussa alkumetreillä raikas ja hieman kuohkea puraisu, joka pian kääntyy savumaltaisuudeksi ja miedon paahteiseksi leipäisyydeksi. Suutuntuma on mukavan pehmeä ja rauhallinen. Jopa täyteläisyyttä ns. jälkituntumassa. Onkohan tämä juuri mitä pitääkin – alun raikkaus ja hedelmäisyys sekoittuu jälkipuoliskon pehmeään savuisuuteen ja maltaisuuteen.

Ihan jepa olut, joskin tähän kannattaa asennoitua savuoluena ennemmin kuin raikkaaana kesäoluena.2 kommenttia:

 1. Anonyymi2/2/16 17:34

  Setin kokohan on kokonaisuudessaan 19 olutta. Alkon sivujen setti näyttää 18 ja siitä puuttuu Humaloven First Love.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä olikin. Kiitos täsmennyksestä!

   Poista