05 helmikuuta 2016

Alkosta: Malmgård Emmer IPA

Tähän väliin pienpanimolta olut, joka ei kuitenkaan kuulu pienpanimokattaukseen. Malmgårdin käsityöläisolutvalikoimiin tarkoitettu olut tulloo alkoihin vasta myöhemmin keväällä, sillä näytteiden kanssa tapahtui jokin kommervenkki, eikä näin ollen olut päässyt ajallaan valikoimiin.

Reilu viiden euron hintaan irtoaa Alkosta Malmgårdin Emmer IPA, joka muihin nähden on kohtalisen hyvä hinta puolen litran pulloksi. Alkon sivut kertovat, että olutta irtosi yhdestä keitosta 1 800 litraa, jota kypsytettiin noin neljä viikkoa ennen pullotusta. Raaka-aineina Vienna- ja karamellimaltaat, Columbus-humalat ja Malmgårdin lähdevesi. Katkerot mittauksissa reilu 65 EBU. Emmer IPAa oli tarjolla jo ainakin 2014 syksyllä.

Alkon sivuilla ei mainita mitään vehnästä, mutta tämä Emmer-sarja on nimenomaan saanut nimensä niissä käytetystä emmervehnästä. Emmervehnä on ns. alkuvehnää/muinaisvehnää, josta nykyvehnä on kehittynyt/jalostettu versio. Otsikon IPAssa vehnää on käytetty noin 10%.


Malmgård Emmer IPA, 6,2%

Tuoksu miedon pistävän humalainen. Humala ei ole erityisen tuoreen huokuava, vaan ruohoista ja maallista (vähän multaistakin). Pistävyys tuo miedosti valkopippurisuutta. Hedelmäisyyttä appelsiinin ja verigreipin muodossa. Lämmetessä karamellisuutta.

Maussa alusta saakka greippistä katkeruutta, ruohoisuutta ja kuivaa karamellisuutta. Suutuntuma raikas ja keskitäyteläinen. Kevyttä pihkaisuutta, joka lähes peittyy karamellisuuteen. Jälkimaussa keskivertoa karamellisuutta, mietoa pihkaa ja runsas verigreipin jälkimaku. Katkeruutta piisaa alusta loppuun. Greippisää napakkaa humalapurentaa, jossa trooppisuutta tulee lämmetessä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti