18 marraskuuta 2015

Maitokaupasta: Stadin Panimon American Pale Ale ja American Session IPA (tölkistä)

Stadin Panimon tölkkisarja sai jatkoa kun kauppoihin ilmestyi kaksi "amerikkalaista" lisää. Toinen näistä on pullostakin tuttu ja hiljattain lagerin kanssa vierekkäin maistamani American Pale Ale, kun taas toinen on uutuus, jota ei vielä olla maitokaupoissa nähtykään; American Session IPA.

Viime aikoina StaPa on herättänyt tunteita puoleen ja toiseen pienoisella Olvi-kohulla ja tulevaisuus näyttää hieman uhatulta veromätkyineen. Siitä huolimatta nyt saatiin onneksi kaksi tölkkiä lisää – hintakin näyttää pysyvän alle kolmessa eurossa tölkki, vaikka panimon muissa tuotteissa, etenkin Alkon, on tapahtunut kovempaa hinnanousua.

Reseptiikasta ei sen kummempaa tietoa, mutta oletan Pale Alen olevan samaa kamaa kuin pulloversion. katkeruudet APA 35 EBU ja IPA 60 EBU. Kovat on odotukset (etenkin American Pale Ale), sillä American Lager tölkistä on mielestäni yksi parhaista maitokaupan oluista.


Stadin Panimo American Pale Ale (tölkki), 4,5%

Tuoksussa raikasta ja tuoretta humalaa, joka on havuisen kuivaa ja sitruksista. Taustalla kevyt maltaisuus ja oranssia hedelmäisyyttä, josta tulee päällimmäisinä nektariini ja klementiini.

Maussa alkuun kevyt hedelmäinen makeus, joka kääntyy pian katkerammaksi. Suutuntuma kevyt, ei ehkä kuitenkaan ihan vetinen. Humalat ei tunnu kovin vahvasti, mutta on selkeänä. Hedelmäisyys ei ole niin sitruksista kuin American Lagerissa. Loppua kohde kuivuu hieman ja tulee appelsiinin kuorta. Helppo juotavuus ja kivan hunajainen suutuntuma jälkimaussa. Hieman toivon enemmän.Stadin Panimo American Session IPA (tölkki), 4,5%

Tuoksussa enemmän pihkaista ja havuista humalaa kuin edellisessä. Hieman pellettimäisempi ja sitruksisempi. Raikkaus on vaihtunut hieman tunkkaisempaan päin. Hedelmäisyys on kirpeämpää ja jopa raakaa. Kevyesti karamellimaltaisuutta.

Maussa katkerampi ja havuisempi pihkaisuus. Greippisä hedelmäisyys sekoittuu miedon karamelliseen maltaisuuteen. Makuprofiili on tunkkaisempi kuin American Pale Ale- ja American Lager -oluissa. Runko on vähän siinä ja siinä ja jälkimaku jää myös aika yksinkertaiseksi. Ihan hyvä maitokauppa-IPA, mutta näistä kolmesta amerikkalaisesta kuitenkin se heikoin omaan makuuni.1 kommentti:

  1. Voihan se olla, että tuon tölkkiversion hintakin nousee vielä lähitulevaisuudessa. Alkossa hinnannousun aiheutti verohelpotuksen poistuminen ja jos tölkit on jaeltu maitokauppaan ennen sitä ja niitä myydään vielä kaupan varastosta, niin hinnannousu astuu siellä voimaan ehkä vasta uutta satsia sisäänostaessa. Alkossa veronousu tulee käsittääkseni voimaanvälittömästi hinnoissa, kun omista verottomista varastoista myydään.

    VastaaPoista