03 marraskuuta 2015

James E. Pepper 1776 Rye Whiskey

James E. Pepper viskin tarina ulottuu jopa 1800-luvulle saakka ja on hyvinkin tunnettu bourbonmaailmassa. Nykyisen brändin sivuilta pääset tutustumaan kivasti kuiven kera historiaan. Tislaimet lakkasi porimesta vuonna 1958, mutta brändi heräsi henkiin joitain vuosia takaperin, kun Georgetown Trading Co. osti tavaramerkin ja on tehnyt työtä löytääkseen uudelleen tuotteilleen “Old Style” James E. Pepperin makuprofiilin.

Vaikka brändillä onkin upea ja pitkä historia, ei alkuperäistä viskiä ole ollut saatavilla pitkiin aikoihin – Pepperin varastot myytiin loppuun 1970-luvulla ja nykyään brändi ostaa viskiä MGP:lta (Midwest Grain Products). Tiedä sitten kuinka saavat oman käsialansa esiin, mutta mitä tuotteesta olen lukenut, on siinä jonkinlaista omaperäisyyttäkin. Brändiltä löytyy tällä hetkellä neljää pullotetta – James E. Pepper 1776 Rye 15yo, - 1776 Rye, - 1776 Bourbon ja -1776 Bourbon 15yo.

Maistossa oleva 1776 Ryen resepti koostuu yli 90% rukiista ja on ikämerkitsemätön. Pullon hinta pyörii siinä 35-50€ tietämillä ja on saatavilla kohtuu hyvin keskieuroopan nettikaupoista. Miksipä ei siis tilata pullo ja tehdä legendaarista Old Fashioned -cocktailia (Eversti James E. Pepper toi Old Fashionedin kuuluisuuteen).


James E. Pepper 1776 Rye, 50% (2014)

Tuoksusta löytyy kotimaustekurkun mausteisuutta, kuten maustepippuria, tilliä, mustaherukkaa ja piparjuurta. Tämän mausteisuuden ympärillä leijailee tyypillisempää bourbonmausteisuutta, joista neilikka ja vanilja selkeiten. Ei eirytisen intensiivinen ja päästää jopa hieman pontikan aromia läpi. Omanlaatuinen tuoksu.

Mausta löytyy maustepippurisuus ja rukiin kevyttä happamuutta. Herukkaisuus on myös selkeästi läsnä, mutta vaniljat ja neilikat on keskivertoa piilommassa. Suussa notkea ja keskivahvan oloinen, ei polttele, eikä ole erityisen terävä. Hieman pontikkaisuutta kylläkin löytyy. Jälkimakuun jää herukat ja maustepippurit, kunnes mieto tammisuus tuo vaniljan ja inkiväärin mukaan. Ei kovin pitkä jälkimaku. Hyvin erilainen ruisviski, jossa runsaasti "grain"-fiilistä.Old Pepper resepti, kuva: jamesepepper.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti