25 marraskuuta 2015

Alkosta: Malmgård Tammiportteri ja Rekolan Talven Tähti (Jouluoluet 2015)

Kaksi jouluolutta, joista varsinkin toinen ollut suurennuslasin alla jo tovin. Taikasanana tammi tuo minulle heti lisäodotuksia, varsinkin kun on kyseessä tummapohjainen olut. Luvassa on siis mahdollisesti pehmeää tammisävyistä porteria (Malmgård) ja mausteisempaa maltaista alea (Rekola).

Tammiporter on Malmgårdin odotettu jouluolutvahvuus, jossa on nimensä mukaan uitettu tammilastuja kypsytysvaiheessa. Alkon sivujen mukaan olutta kypsytetty noin neljä viikkoa ennen pullotusta, joten kovin kauaa ei tammilastut ole aromeja luovuttanut. Reseptissä Vienna-, karamelli- ja suklaamaltaita, paahdettua ohraa ja humalina Perle ja Spalt Select. Alkon hinta 4,58€. Vaihtoehtona Tammiporterille löytyy Arctic Circle Ale.

Rekolan jouluvahvistus on Talven Tähti, jota löytyy myös maitokauppavahvuisena. Alkon version alkoholipitoisuus 5,6%. Hinta Alkossa 5,9€. Oluen reseptiikasta löytyy Alkon mukaan Pilsner-, kristalli- ja suklaamaltaat, Columbus-humalat, ja eurooppalaiset aromihumalat. Lisäksi olut on maustettu kanelilla, tähtianiksella, kardemummalla ja neilikalla.Malmgård Tammiportteri, 6,6%

Tuoksu aika mieto ja kevyt. Vähän paahteisuutta, kevyesti kahvia ja ripaus lakritsia. Tammea ja savua en löydä. Mietoa siirappisuutta ja kevyt maltaisuus. Yleisesti aika kevyt tuoksu.

Maussa kevyt paahde, kahvia, etäisesti tummaa suklaata ja mietoa siirappisuutta. Suutuntuma on turhan kevyt, kaipaisin raskautta ja paksuutta. Jälkimaussa tulee mietoa katkeruutta ja kuivaa hedelmää. Hieno etiketti, sisällöltä jätti toivomisen varaa, ehkä odotin liikoja.Rekolan Panimo Talven Tähti, 5,6%

Tuoksussa voimakas mausteisuus, jossa tähtianis ja kaneli selkeimmin esillä. Kuivakakkuinen ja miedon pistävä mausteisuus sekoittuu luumuiseen ja taateliseen hedelmäisyyteen. Maltaisuutta ja kevyt paahteisuus.

Maussa mausteisuus tulee tähtianiksen johdolla. Maltaisuus on hieman paahteista ja kevyen makeaa. Maustettua leipäisyyttä, miedosti paahdettua kahvia ja kuivattuja hedelmiä. Suutuntuma miedosti jauhoinen ja kevyehkö. Jälkimaku jää tahmaisen mausteiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti