15 marraskuuta 2015

The Balvenie 15yo Single Barrel Sherry Cask #16293 (OB)

Balvenie on melko hyvin tunnettu laadukkaasta tynnyrien käytöstä ja melkein voisi sanoa, että se on yksi tynnyripioneeri alalla. Viskien pohjakypsytyksenä käytetään pitkälti ex-bourbontynnyreitä, joka oli myös Malt Master David Stewartin suosikkitapa kypsyttää viskiä. Viime vuoden alkupuolella tislaamo julkisti kuitenkin hyviä uutisia tällaisen sherrykypsytyshörhön näkökulmasta – Balvenie 15yo Single Barrel Sherry Cask lanseerattiin markkinoille.


Eläkkeelle siirtyi pitkään valikoimissa ollut 15-vuotias Single Barrel (ex-bourbon), jonka hintakin pomppasi uutisten jälkeen korkeammalle. Kyseinen viski tuli markkinoille jo yli 20 vuotta sitten, vuonna 1993. Se oli ensimmäisen, tai toisen täyttökerran ex-bourbontynnyreissä kypsynyt viski. Itse olen kyseisiä pullotteita maistellut viitisen yksilöä ja pääpiirteittäin ne ovat olleet hyviä, vaikkei niistä mikään niin erityisesti mieleen jäänyt.

Balvenien Single Barrel -sarjaan kuuluu tällä hetkellä kolme pullotetta: 12-vuotias First Fill, joka lanseerattiin alkuvuodesta 2013, otsikon 15-vuotias Sherry Cask ja 25-vuotias Traditional Oak, joka maksaakin jo sitten sen 300-500€.

"Two decades on, I’m very proud to be sharing our passion for the unique qualities of whisky drawn from a single cask of a single distillation. Due to the variances of a natural product such as wood, no two oak casks - even of the same type and filled with spirit from the same distillation – will produce an identical single malt. The fact that each cask is unique in this way and that the contents of each cask will taste different is a lesser-known facet of the whisky-making process but it’s a magical one." – David Stewart.

Otsikon viski on kypsytetty viisitoista vuotta yhdessä oloroso-sherrytynnyrissä (eurooppalaista tammea). Kustakin tynnyristä saadaan korkeintaan noin 650 pulloa. Nyt maisteltavana on siis melko erilainen kokemus Balveniesta. Tähän saakka on ollut aika vaikeaa saada käsiinsä Balvenien sherrytynnyreissä kypsytettyä viskiä. Tietääkseni pullotteita löytyy ensimmäisen ja toisen täytön tynnyreissä levänneinä. Oman pulloni sain keskieuroopasta noin 70€:lla.


The Balvenie 15yo Single Barrel Sherry Cask #16293, 47,8%

Tuoksussa selkeästi Balvenien kirpeää maltaisuutta, jossa ripaus hunajaa. Sherryisyys on kohtalaisen vahvaa ja siinä on hienosti laadukkaan vanhan tynnyrin vivahteita – siis ehkäpä sellaisen nykysherrytynnyrin ja vanhan välimaastoa. Lasiajan jälkeen upeita mokkaisia ja suklaisia aromeja, viikunaa, taatelia ja runinaa. Hieno tuoksu, kannattaa vain antaa aikaa.

Maussa sherryllä on vahva ote, mutta myös Balvenien oma maltainen kirpeys pääsee ajoittain esiin. Hunajaa, ruokosokeria, kuivia hedelmiä ja suklaisia vivahteita. Suussa ei potki liikaa, mutta on voimakas ja kevyesti öljyinen. Jälkimaussa maukas hento maitosuklaisuus ja kuivien hedelmien tanssi yhdistettynä mokkanahkaiseen suutuntumaan. Hyvä viski.

Hieno sherryinen Balvenie, jossa tislaamon oma luonne sekoittuu kivasti laadukkaan tuntuiseen sherryisyyteen. On hyvä pitää mielessä, että tämä on yhden tynnyrin viski, joten vaihtelu on varmasti suurta, mutta tämän tynnyrin pulloja kannattaa metsästää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti