11 marraskuuta 2015

Alkosta: Nøgne Ø God Jul (Jouluoluet 2015)

Norjalaisvahvuutena Alkon jouluolutvalikoimaan saapui Nøgne Ø God Jul reilu kuuden euron hinnalla. Minulle ennestään tuttu pullote, mutta uusintamaisto on paikallaan. Muistikuvien perusteella hyvin samea ja maltainen, jopa melko mämminen olut. Vaihtoehtona God Julille menisi hyvin Nognen toinen pullote, Rye Porter, mutta tähän saisi kaivaa jo seteleitä maksuksi.

God Jul on varta vasten joulusesongille pantu olut, jonka mallaspuolelta Alkon mukaan löytyy Maris Otter-, ruis-, special b-, melanoid-, paahto-, turvesavustettuja- ja kahvimaltaita. Humalina on käytetty Cascadea, Columbusta ja Bobekia. Panimon kotisivuilla mainitaan raaka-aineiksi Lager-, Munich-, caramel-, ja suklaamaltaat, humalina Chinook, Columbus ja Centennial. Joka tapauksessa ei siis joulumaustesoppaa, tai muuta ihmeempää, vaan suorasti maltaita ja humalia.Nøgne Ø God Jul, 8,5%

Tuoksu on alkuun lähes kuiva, paahteisen lakritsainen, jossa muscovadosokeria ja tummaa kaakaota. Lämmetessä muuttuu hieman makeammaksi ollen näin sellainen puolikuivan oloinen. keskivertoa voimakkaampi paahteisuus, jonka mukana tummaaa kaakaojauhetta ja humalaa. Ympärillä kokonaisuutta parantaa miedon makea ja aromikas tumma ruokosokerisuus.

Maku on tumman maltainen, jossa palanutta kahvisuutta, tummaa suklaata ja kaakaojauhetta. Kevyesti mausteista kuivaa hedelmää (taateli) ja katkeraa miedon ruohoista ja kuivaa humalaa. Suutuntuma melko täyteläinen. Jälkimakuun jää kohtalaisen voimakas paahteisuus, mieto lakritsisuus ja hyvin maltainen kuiva kaakaojauheisuus.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti