09 tammikuuta 2014

Talvioluet 2013/2014: BrewDog Paradox Isle of Arran, 15% (batch 060)

Olutta vai viskiä, tai miksei molempia. Eiku hei, otetaan viskiolutta. Aiemmin 2013 joulukuussa arvioin tämän samaisen sarjan rommitynnyriserkun, joka oli aika maittava olut ja nyt vuoron saa viskitynnyriversio. Hienon panimon hienoja tuotoksia, ja kaikenlisäksi äärimmäisen tyylikkäillä etiketeillä ovat tämän sarjan oluet varustettu. Paradox -sarjan oluiden idea oli siis kypsyttää olutta viskitynnyreissä ja sellaisissa tynnyreissä tämä olut onkin kypsytetty. Tarkemmin, tätä on kypsytetty sherrytynnyrissä, jossa on aiemmin ollut Arran -viskiä. Arranin sherrytynnyreissä kypsytetyt single cask -viskit ovat olleet minusta oikein maukkaita ja yleensä vielä oikein mainion hintaisiakin.

Arvailun puolelle jää minkä ikäinen tynnyri, tai minkä ikäistä viskiä tynnyrissä on aiemmin ollut ennen päätymistä BrewDogille. Kovin vanhaa tavaraahan ei tuolta tislaamolta vielä löydy, vanhemman tisleen ollessa noin 17yo. Oikeastaan enempi kiinnostaisi tietää, kuinka monta kertaa tynnyrit oli täytetty viskillä ennen olutta. Noh, eihän tuo nyt sinänsä ole relevanttia tietoa, ainakin tislaamo tiedetään ja se on jo hyvä tieto. Olisi kyllä hienoa maistella useampia tämän tyylisiä oluita rinnakkain eri tislaamojen tynnyreissä viettäneenä. Tämä panimohan niitä on kyhäillyt, mutta saatavuus on valitettavasti hyvin heikkoa.

Tätä kyseistä olutta löytyi Suomestakin Alkosta joskus 2009 liepeillä (batch 016), mutta silloin sen alkoholipitoisuus oli 10%. Sittemmin sarjaa hieman tuunattiin ja nyt maistelussa oleva versio on uudempaa tuotantoa, batch 060, jonka alkoholipitoisuus on 15% ja parasta ennen 2023. Maltaina tässä on käytetty Marris Otter-, Dark Crystal-, Caramalt-, Chocolate Malt- ja Roast Barleyta, sekä humalina Galena ja Bramling Cross. Ja nyt herkuttelemaan...


BrewDog Paradox Isle of Arran, 15% (batch 060)

T: Maltaisan imelä ja tuhti. Pomeranssin kuorta, poltettua sokeria ja makeaa taikinaa. Tuoksun runko on tuhti, mutta hellivän maltainen. Tasapainossa löytyy makeaa mallasta, kermaista paahteisuutta ja mietoa humalaa, joka antaa kuitenkin imeläisyydelle tilan. Tekee mieli puraista. Ajan kanssa imelyys rajoituu ja mukaan pääseen enemmän paahteisen suklaista viljaa ja keskivahvaa kahvia. Paahdettua leivänkuortakin löytyy. Viskiä en sen kummemmin erota, mutta tietynlainen appelsiinisen nahkainen hedelmäisyys löytyy taustalta, jonka luulen tulevan viskitynnyrin vaikutuksesta. Tuoksu on herkullinen.

M: Ensipuraisulta kuohkeaa ja kermaista maltaisuutta. Runko on rotevan ilmaisa ja hyvin liukas. Mämminen maltaisuus miedohkolla paahteisuudella valloittaa koko suun. Alun jälkeen makeus valtaa alaa ja mukana tulee mieto hedelmäisyys. Humalaisuus ei juuri tunnu ja kaikki pyörii miedon paahdon ja viljaisuuden ympärillä. Jälkimaussa tulee silkkistä luumuhilloa, tummaa suklaata ja paahdettua karamellisuutta. Pitkä jälkimaku, jossa suklaisuus ja imeläisyys jää mukavasti vellomaan suuhun.

Toimii! Oikein herkullinen ja sopivan tuhti tapaus. Maut ovat tasapainossa ja suutuntuma on hyvä. Jälkimakua tarpeeksi. Hentoja karamellisoituja ja hedelmäisiä vivahteita löytyy rungon ympäriltä, joka monipuolistaa tätä olutta. Mahtava nautiskeluolut.

Arran paradoxi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti